Arjantin'de 44 mürettebatıyla kaybolan denizaltının enkazı 1 yıl sonra bulundu

Arşiv
Arşiv

Arjantin donanmasından dün yapılan açıklamada, geçen yıl 15 Kasım'da Güney Atlantik Okyanusu'nda seyir halindeyken 44 mürettebatıyla kaybolan ARA San Juan denizaltısının bulunduğu duyuruldu. Denizaltının, bulunması için görevlendirilen Amerikan araştırma gemisi 'Ocean Infinity'de çalışan bir dalgıç tarafından Valdes Yarımadası açıklarında, denizin 800 metre derinliğinde bulunduğu aktarıldı. Denizaltıya ne olmuştu? Denizaltının kaybolduğu nasıl fark edilmişti? sorularını cevaplandırdık.

Arjantin donanması, geçen yıl kaybolan denizaltının Valdes Yarımadası açıklarında denizin 800 metre derinliğinde bulunduğunu duyurdu. Konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Savunma Bakanı Oscar Aguad, denizaltını yüzeye çıkarabilecek teknolojiye sahip olmadığını açıkladı.

Kayıp askerlerden birinin babası olan Luis Niz, "Hâlâ yaşıyor olabileceklerine dair bir umudum vardı" dedi. Askeri denizaltıyı bulmak için 18 ülkeden 4 binden fazla personelin katılımıyla arama çalışmaları düzenlenmiş ancak sonuç alınamamıştı.

Kaybolan denizaltının mürettebatı, denizaltı enkazının bulunduğu açıklamasından sonra gözyaşı döktü.
Kaybolan denizaltının mürettebatı, denizaltı enkazının bulunduğu açıklamasından sonra gözyaşı döktü.

Geçen yıl kaybolan Denizaltı son iletişimi sırasında bir kısa devre sonucu yaşanan mekanik arıza nedeniyle denzialtının şnorkelinden su geldiğini söylemişti. Bundan 3 saat sonra denizaltının kaybolduğu bölgenin 48 km uzaklığında bir patlama sesinin kaydedildiği belirtilmişti.

Kayıp mürettebatın yakınları, denizaltının yola çıktığı Arjantin Deniz Üssü'nde protesto gösterisi düzenledi. Denizaltının su yüzeyine çıkarılmasını ve cansız bedenlerin bulunmasını isteyen yakınlar ‘Asla unutmayın’ yazılı pankartlar taşıdı.
Kayıp mürettebatın yakınları, denizaltının yola çıktığı Arjantin Deniz Üssü'nde protesto gösterisi düzenledi. Denizaltının su yüzeyine çıkarılmasını ve cansız bedenlerin bulunmasını isteyen yakınlar ‘Asla unutmayın’ yazılı pankartlar taşıdı.

Aramalar 2 hafta sürmüştü

  • Arajantin donanması patlama sesinin geldiği bölgenin denzialtının rotasıyla uyumlu olduğunu açıklamıştı. 44 kişilik mürettebatıyla birlikte Atlas Okyanusu'nun (Atlantik) güneyinde batan San Juan denizaltısı için yapılan kurtarma operasyonunun denizaltı battıktan 2 hafta sonra sonlandırdığını duyurmuştu.

Denizaltıya ne olmuştu?

ARA San Juan, Güney Amerika'nın en güneyindeki Ushuaia'daki rutin görevinden ülkenin kuzeyindeki Mar del Plata üssüne dönüyordu. Yolculuk sırasında denizaltıda bir "elektrik kesintisi" yaşanmıştı

Donanma Komutanı Gabriel Galeazzi'ye göre denizaltı su yüzeyine çıkarak sorunu merkeze bildirdi ve bir “kısa devre” yaşadıklarını söylemişti. Denizaltının görevini yarıda bırakıp bir an önce Mar del Plata'ya dönmesi emredildi.

Balbi'ye göre ARA San Juan'ın kaptanı bir süre sonra sorunu çözdüklerini ve tekrar su altına inerek Mar del Plata'ya doğru seyre devam edeceklerini bildirdi. Denizaltıyla son iletişim 15 Kasım Çarşamba günü yerel saatle 07.30'da gelen bu mesajla kuruldu. Daha sonra denizaltıda neler yaşandığı bilinmiyor.

Denizaltının kaybolduğu nasıl fark edilmişti?

  • Arjantin donanma protokolleri, barış zamanlarında denizaltının merkezle günde iki kere temasa geçmesini öngörüyor. Denizaltının iletişime geçmemesi üzerine donanma arama çalışmalarına başlamıştı.

Neden işaret veremedi?

Yüzeye çıkamayan bir denizaltının, iletişimin kesildiği durumlarda su üstüne “battı” mesajı ulaştırabileceği bazı yöntemler mevcut. Bunlardan biri, haberleşme kablosu bağlı bir şamandırayı yüzeye göndermek, diğeri de “işaret kandili” atmak.

Denizaltıda neler yaşandığı bilinmiyor. Ya Arjantin donanması tarafından doğrulanan patlama sonucu bu mümkün olamadı veya “yanlış sinyale” kilitlenen kurtarma ekipleri başka bir bölgeye yöneldikleri için bu “görsel işaretleri" göremedi; ancak eğer şamandıra atabilseydi, üzerindeki sinyal verici ile yerinin uydu aracılığı ile saptanabilmesi söz konusu olacaktı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >