Arkeologlar Roma dönemine ait bir oda buldu: Kanlı dövüşlerden önce kullanmışlar

Arkeologların bulduğu odadan bir fotoğraf
Arkeologların bulduğu odadan bir fotoğraf

Arkeologlar dünyanın her tarafında ilginç ve heyecan verici keşiflerde bulunmaya devam ediyor. İngiltere'nin Kent bölgesindeki Richborough yerleşim yerindeki kazılarda bulunan bir oda ise geçmişte düzenlenen arenalarla ilgili önemli bilgiler verdi. Oda üzerinde bir araştırma yapan arkeologlar, bu odanın daha önce arenalara çıkacak hayvan ve insanların tutulduğu oda olduğunu belirledi.

İngiltere'nin Kent bölgesindeki Richborough yerleşim alanında çalışma gerçekleştiren arkeologlar, kazı sırasında bir oda buldu. Arkeologlar, bu odanın daha önce arenalara çıkacak hayvan ve insanların tutulduğu oda olduğunu belirledi.

İnsan ve vahşi hayvanların tutulduğu bir nezarethane

Kazı çalışmalarını yürüten İngiliz hayır kurumu English Heritage tarafından yapılan açıklamada, ilk kez 1849'daki Viktorya dönemi kazılarında ortaya çıkarılan Richborough Roma amfitiyatrosundaki arena duvarındaki bir boşluğun, insan ve vahşi hayvanları tutmak için kullanılan bir nezarethane (carcer) ya da hücrenin kanıtının bulunduğu belirtildi. Söz konusu amfi tiyatronun 5 bine kadar seyirci alabildiği ve gladyatör dövüşleri gibi halka açık gösteriler ve eğlence için kullanıldığı ifade edildi.

5 bin kişilik bir amfi tiyatro bulundu
5 bin kişilik bir amfi tiyatro bulundu

Kedi iskeleti de bulundu

Öte yandan, hücrenin keşfinin yanı sıra çalışmalar sırasında hayvan kemikleri, madeni paralar, kişisel süs eşyaları, çanak çömlek parçaları, arena duvarının sıva yüzüne boyanmış dekorasyon izleri ve 'bilerek' gömülmüş bir Roma kedisinin neredeyse tam iskeletinin bulunduğu açıklandı. Boyalı dekorasyon izlerinin İngiltere'deki herhangi bir Roma amfitiyatrosunda bilinen ilk örneği olduğu belirtildi. Ayrıca, kediye, onu ortaya çıkaran ekip tarafından 'Maxipus' isminin verildiği ifade edilirken, bu bulguların da orada yaşayan Romalılar hakkında daha fazla bilgi edinilmesine yardımcı olabileceği belirtildi.

Odada tam bir kedi iskeleti bulundu
Odada tam bir kedi iskeleti bulundu

Açıklamada ayrıca English Heritage Kıdemli Mülkler Tarihçisi Paul Pattison'un sözlerine de yer verildi. Pattison, "Richborough'daki kazı sırasında yaptığımız keşifler şaşırtıcı ve heyecan verici ve amfitiyatronun yapısı ve kasabadaki bitişik yerleşimin doğası hakkındaki anlayışımızı çarpıcı bir şekilde değiştiriyor" ifadelerini kullandı. Ayrıca, Richborough amfitiyatrosundaki kazının, Historic Englang'dan uzmanlarla birlikte, Eylül-Kasım 2021 arasında gerçekleştiriliyor olduğu belirtildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >