Asgari ücret ne kadar olacak? İşte en yakın tahmin

Arşiv
Arşiv

İşçisinden işverenine tüm kesimlerin gözü kulağı asgari ücrette. 2022’de uygulanacak asgari ücrette önemli bir artışa gidilmesine yönelik çalışmalar sürüyor. Peki asgari ücret ne kadar olacak? Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan, asgari ücrete yapılacak zam tahminini bugünkü köşe yazısına taşıdı. Doğan’ın hesaplamasına göre asgari ücret 2022 yılında 3 bin 673 lira olacak.

Asgari ücret toplantıları Aralık ayının başında başlayacak ve yıl sonuna kadar sürecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ciddi bir artış yapılacağının sinyalini vererek, asgari ücreti enflasyona ezdirmeyeceklerini belirtti. Peki asgari ücret ne kadar olacak? Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan bugünkü köşe yazısında Türkiye’de asgari ücretle çalışanların maaş değişimine dair şu satırları kaleme aldı:

"Nüfusun yüzde 45'i asgari ücretli"

2013 yılında çalışanların sadece yüzde 12’si asgari ücretli çalışırken, bugün çalışan nüfusun neredeyse yüzde 45’e yakını asgari ücretli çalışan haline geldi. Ve asgari ücrete yüksek oranda zam yapıldığı dönemlerde çalışan nüfus arasında asgari ücretli çalışanların sayısı da hızla yükseldi. Daha açık bir anlatımla; asgari ücret en düşük ücret, bundan daha düşük maaşa kimse çalıştırılamaz anlamına gelirken, bugün asgari ücret normal ücret haline geldi.

Asgari ücret ne kadar olacak?

“Gelelim, 2022’de asgari ücrette ne kadar zam yapılacağı konusuna” diyen Noyan, şu tahminini paylaştı:

Merkez Bankası’nın 2021 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 18.4, 2022 enflasyon tahmini ise yüzde 11.8. Buna göre de asgari ücretin enflasyona ezdirilmemesi için yüzde 20 ila yüzde 30 arasında bir zam yapılacağı anlamına geliyor. Ağır basan senaryo, yüzde 30 oranında artış olacağı yönünde. Yüzde 30 artış demek, 2022’de asgari ücretin brüt 4.650 lira olacağı anlamına geliyor ki, çalışanın eline geçecek net ücret 3.673 lira civarında olacaktır. Bu durumda asgari ücretin işveren maliyeti de 5.463 lirayı bulacaktır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >