ASUS yeni telefonlarında açılabilir kamera sistemine yer verebilir

ASUS
ASUS

ASUS, önümüzdeki yıl yeni nesil akıllı telefonlarıyla birlikte delikli ekran tasarımının yanı sıra 'açılabilir kamera sistemine' de yer verebilir. Tüm ayrıntılar haberimizde:

Akıllı telefonlarıntasarımları değişmeye devam ediyor. İlk kez geçen yıl iPhone X ile karşımıza çıkan 'çentikli ekran' sistemi, yerini yavaş yavaş 'delikli ekranlı' modellere bırakıyor. Bu ekranla gelen ilk modeller Samsung Galaxy A8s ve Huawei Nova 4. Ancak yakın zaman farklı üreticilerin de bu tasarımla yeni modelleri gün yüzüne çıkaracağı aşikar. Bu üreticilerden biri de ASUS.

Son olarak paylaşılan patent görselleri, ASUS'un yakın zamanda 'delikli ekrana' sahip bir akıllı telefon sergileyeceğini gösteriyor. Peki ama bu delikli ekran aslında ne işe yarıyor?

Delikli ekran nedir?

Standart delikli ekranlı kameralar bu şekilde. Yani ASUS'un patenti de bu şekilde.
Standart delikli ekranlı kameralar bu şekilde. Yani ASUS'un patenti de bu şekilde.

Az önce de bahsettiğimiz gibi çentikli ekran ilk olarak iPhone X ile ortaya çıktı. Ancak kısa süre içinde - hiç de beklenmediği hızda - birçok farklı üreticiye yayılmayı başardı. Durum böyle olunca çentik ekranlı telefonların sayısı kısa sürede arttı. Benzer durum delikli ekranlar için de geçerli olacak gibi. Peki ama son dönemlerde sıkça duyduğumuz bu delikli ekran tabiri aslında ne anlama geliyor?

Açılabilir kameralar!

İkinci çözüm ise açılabilir kameralar.
İkinci çözüm ise açılabilir kameralar.

Kısaca bahsetmek gerekirse üreticiler ekran çerçevelerini azaltmak için ilk etapta çentikliekran sistemine başvurdular. Böylece artık çerçeveler daha da inceldi hatta yok oldu. Bundan sonraki aşama ise ön kamera ya da sensörleri tek bir noktada 'ekrandan daha küçük kayıp vererek' toplamak. ASUS patentlerinde de bu durum net bir şekilde görülebiliyor. Ancak bir farkla.

Ekranda küçük bir delik sayesinde ön kamerayı sol üst kısma yerleştirmeyi hedefleyen şirket aslında farklı modellerde bu tasarımı da devre dışı bırakabilir. Bunun çözümü ise açılabilir kameralardan geçiyor. Daha doğrusu ASUS'un patentlerinde ortaya çıkan sistem bu. Bu arada, ilk örneklerin gelecek yıl Mobile World Congress'te sergilenmesi söz konusu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >