Avrupa Birliği mahkemesinden 'mülteci kotası' kararı

Avrupa Birliği'nin en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı’ndan ‘mülteci kotası’na ilişkin karar çıktı.
Avrupa Birliği'nin en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı’ndan ‘mülteci kotası’na ilişkin karar çıktı.

Avrupa Birliği'nin en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı’ndan ‘mülteci kotası’na ilişkin karar çıktı.

Avrupa Adalet Divanı, Macaristan ve Slovakya'nın AB ülkelerinin belli sayıda mülteci almasını öngören düzenlemeye yaptığı itiraza ilişkin red kararı verdi.

Kararda, kota sisteminin, Yunanistan ve İtalya'nın 2015'te patlak veren sığınmacı kriziyle baş etmesine katkı sağladığı, bu nedenle sisteminin gerekli olduğu ve buna üye ülkelerce uyulması gerektiği belirtildi.

AB kurumlarının acil durumlarda gerekli geçici önlemler alma hakkının da bulunduğu ifade edilen kararda, 2015 yılında yaşanan "yüksek sayılardaki sığınmacı akınının acil bir durum" oluşturduğu kaydedildi.

Avrupa'yı 2015 yazında etkileyen sığınmacı krizine çözüm bulmak için AB Konseyi, İtalya ve Yunanistan'a ulaşan ve korumaya ihtiyacı olan 160 bin sığınmacının kota sistemine göre üye ülkeler arasında iki sene için dağıtılması kararı almıştı. AB Konseyinin kararına Slovakya, Macaristan, Çekya ve Romanya karşı çıkmıştı.

Slovakya ve Macaristan, Avrupa Adalet Divanına AB Konseyinin kararının iptali için başvuruda bulunmuştu. İki ülke, AB'nin kota sisteminin sığınmacı sorununu çözmeye uygun ve gerekli olmadığını savunmuştu.

Mültecilere yönelik kota uygulaması nasıl işliyor?

2014'ten bu yana yaklaşık 1 milyon 600 bin mülteci Akdeniz'i aşarak Avrupa Birliği topraklarına ulaştı. Tarihinin en büyük mülteci akınıyla karşı karşıya olan Avrupa ülkeleri, çözüm olarak 2 yıl önce bir kota sistemi üzerinde anlaşmıştı.

Çek Cumhuriyeti, Romanya, Slovakya ve Macaristan'ın karşı çıktığı bu sistem, İtalya ve Yunanistan'a giden 160 bin sığınmacının iki yıl içerisinde üye ülkeler arasında paylaştırılmasını içeriyor.

Ancak bazı üye ülkeler şu zamana kadar plana sadık kalmadı. Bin 300 mülteci alması gereken Macaristan, hiç sığınmacı almadı.

800 mülteciyi kabul etmesi istenen Slovakya ise kota çerçevesinde sadece 16 kişiyi aldı.

Kaynak: Habertürk, Deutsche Welle

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >