Avrupa Birliği'nden 'aşı yaptıranlar seyahat edebilsin' önerisi

Arşiv
Arşiv

AB Komisyonu, üye ülkelere AB tarafından onaylı ya da iki doz aşı yaptıran kişilere mevcut seyahat kısıtlamalarını kaldırmalarını önerdi.

Avrupa Komisyonu, yarın 27 üye ülkeye önümüzdeki günlerde kimlerin seyahat edebileceğini görüşeceğini açıkladı.

Bir Avrupa Birliği yöneticisi yaptığı açıklamada, yabancı vatandaşların COVID-19'a karşı tamamen aşılanmasını ve epidemiyolojik durumu iyi olan ülkelerden gelenlerin ek kısıtlamalar olmaksızın blok ülkelerine seyahat etmelerine izin verilmesini tavsiye etti.

27 ülkeden oluşan blok üyeleri, kendileri dışında halihazırda sadece yedi ülkenin vatandaşlarının ülkelerine girmesine izin verirken AB Komisyonu'nun yarın ülke sayısını genişletmesi bekleniyor.

'AB tarafından yetkilendirilmiş aşılar'

Yönetici tarafından yapılan açıklamada, "Avrupa Komisyonu, sadece epidemiyolojik durumu iyi olan ülkelerden gelen tüm kişiler için değil, aynı zamanda AB tarafından yetkilendirilmiş bir aşının tavsiye edilen son dozunu almış olan herkes için deAB'ye girişe zorunlu olmayan nedenlerle izin vermeyi önermektedir" ifadelerine yer verildi.

  • AB'nin onayladığı aşılar
  • iontech ve Pfizer ortaklığında geliştirilen aşının yanı sıra Moderna, AstraZeneca ve Johnson & Johnson firmalarının geliştirdiği aşılara kullanım izni verildi.

  • Çin ve Rusya merkezli koronavirüs aşıları henüz onaylanmadı.

'DSÖ tarafından yetkilendirilmiş aşılar da yer alabilir'

Açıklamada, "Seyahat serbestisi, DSÖ acil durum kullanım listeleme sürecini tamamlayan aşıları kapsayacak şekilde genişletilebilir" denirken "Komisyon ülkelerin listesini belirlemek için kullanılan yeni COVID-19 vakalarının sayısıyla ilgili eşiği yükseltmeyi önermektedir" ifadeleri yer aldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >