Avrupa Komisyonu, Amazon'u 28 milyar dolara kadar para cezasına çarptırabilir

Amazon
Amazon

Avrupa Komisyonu, Amazon'a karşı 'üçüncü taraf satıcı verilerini kötüye kullanma' suçlaması hazırlıyor.

Komisyon, şu anda Amazon'un yasayı çiğneyip çiğnemediğini araştırıyor.

1 yıla kadar sonuçlanması beklenen bu konunun Amazon'a pahalıya patlayabileceği konuşuluyor.

Birçokfarklıaraştırma kurumu zaman zaman Amazon ve benzer büyük şirketleri 'haksız rekabet' nedeniyle eleştiriyor. Üstelik bu büyüme kapsamı içine üçüncü taraf satıcı verilerinin kullanılması da dahil ediliyor. ABD'nin büyük teknolojisine karşı AvrupaBirliği'nin mücadelesi devam ediyor.

Avrupa Komisyonu, Amazon'a karşı üçüncü taraf satıcı verilerini kötüye kullanma suçlaması hazırlıyor.

Amazon'a karşı antitröst suçlamaları büyük ölçüde artmış durumda. Bu, Amazon'un küçük perakendeci rakiplerini ezmek için çevrimiçiperakendehakimiyetini nasıl kötüye kullandığını gösteren raporlar içeriyor. En büyük endişe, Amazon'un üçüncü taraf satıcılardan toplanan verileri Marketplace'da rekabet etmek için kötüye kullanmasıydı. Çabaların arkasındaki kişi, şimdi dijital politika ve antitröst uygulamasından sorumlu olan Avrupa Komiseri Margrethe Vestager.

Yasayı çiğneyip çiğnemediği araştırılıyor

Avrupa Komisyonu'nun kararı almasının 1 yıla kadar zaman alabileceği söyleniyor.
Avrupa Komisyonu'nun kararı almasının 1 yıla kadar zaman alabileceği söyleniyor.

Amazonçalışanları geçtiğimiz dönemlerde şirketin kullanıcı verilerinin bu tarz işlemler için çok sık analiz edildiğini belirtmişler daha doğrusu itiraf etmişlerdi. Ancak Avrupa Komisyonu'nun konuya ilişkin incelemeleri devam ediyor ve önümüzdeki süreçte Amazon'un AB antitröst yasasını çiğneyip çiğnemediği konusunda nihai bir karar alınacak. Ancak bunun 1 yılı bulabileceği söyleniyor.

Bu gerçekleştiğinde, Amazon yıllık küresel cirosunun %10'una veya yaklaşık 28 milyar dolara kadar para cezasına çarptırılabileceği anlamına geliyor. Geçtiğimiz dönemlerde Google da benzer nedenlerden dolayı cezaya çarptırılmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >