Avrupa'da ekonomik kaygılar tedbirleri gevşetti: Sürü bağışıklığına mı geçiliyor?

Fransa'da bir kişi metroyu dezenfekte ederken görünüyor.
Fransa'da bir kişi metroyu dezenfekte ederken görünüyor.

85 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Avrupa'da ekonomik tedirginlik Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin gevşemesine neden oldu.

Küresel ölçekte 2 milyondan fazla kişiye bulaşan yeni tip koronavirüs nedeniyle 130 bin kişi hayatını kaybederken İngiltere ve isveç'in 'sürü bağışıklığı' stratejisi yüksek ölüm oranları nedeniyle eleştirilmişti. Avrupa genelinde alınan tedbirlerin gevşetilmesi 'sürü bağışıklığına' geçişin ilk adımı olarak yorumlandı.

Uzmanlar, Avrupalı devletlerin sürü bağışıklığı ile ekonomik kaygılar arasında denge kurmaya çalıştığını belirtiyor.

Avrupa'da hükümetler, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılma hızını önlemek amacıyla olağanüstü hal (OHAL) ilanından dışarı çıkma yasağına kadar birçok uygulamaları hayata geçirerek, sağlık sistemlerinin çökmesini önlemek istese de ekonomik kaygılar alınan tedbirlerde gevşemeye neden oldu.

Avrupa ülkelerinde salgının 'pik' seviyeye ulaştığı görüşü hakimken, günlük ölüm ve vaka sayısındaki gerileme normalleşme sürecine dönülebileceği düşüncesine neden oldu.

Sürü bağışıklığına mı geçiliyor?

Özellikle İngiltere ve İsveç'in salgının ilk günlerinde 'sürü bağışıklığı'nı savunması eleştirilere neden olmuş ayrıca ülkelerde görülen ölüm ve vaka oranlarının artması nedeniyle bu stratejiden vazgeçilmişti.

Vaka sayısının zirve noktasının altında tutulması hedeflenmişti. Buna göre virüsün nüfusun yüzde 81'ine bulaşması sağlanacak ve bağışıklık kazanması beklenecekti. İngiltere'de yapılan araştırmalar 'sürü bağışıklığı' nedeniyle 510 bin kişinin ölebileceği ihtimalini ortaya koydu. Ölüm oranın yüksek olması hükümetin strateji değiştirerek 'sürü bağışıklığı'ndan vazgeçmesine ve salgının önünü kesecek tedbirler almasına neden oldu.

Avrupa'da birçok ülkede ise alınan tedbirler ekonomik kaygılar nedeniyle kaldırılmaya başlandı. Bazı ülkelerde okullar açıldı bazıları ise 800 metrekarenin altındaki iş yerlerinin açılacağını bildirdi.

İngiltere'de tedbirler nedeniyle boş kalan caddeler böyle görüntülenmişti.
İngiltere'de tedbirler nedeniyle boş kalan caddeler böyle görüntülenmişti.

Ekonomi ve tedbirler arasında denge kuruluyor

Günlük ölüm ve vaka sayısındaki gerileme nedeniyle 'normal' hayata dönüşün sinyalini veren ülkelere 'sürü bağışıklı'na geçiliyor yorumları yapıldı.

  • Uzmanlar ise; Avrupalı devletler tarafından tedbirlerin kaldırmasını 'sürü bağışıklığına' geçişten öte "ekonomi ve tedbirler arasındaki denge kurma gayreti" olarak yorumluyor.

Uzmanlar, pik seviyesini aşan Avrupa devletlerinden özellikle İngiltere ve İsveç'in başarısız olduğunun altını çiziyor.

Hangi ülkeler tedbirleri yumuşatıyor?

Avusturya başta olmak üzere birçok ülke, Paskalya tatili sonrasında virüse karşı alınan bazı kararları gevşeterek, normalleşme yolunda ilk adımı attı.

Avusturya'da, 14 Nisan'dan itibaren 400 metrekarenin altındaki iş yerlerinin faaliyete geçmesine izin verilirken, park ve bahçeler de halkın hizmetine açıldı.

Sokağa çıkma kısıtlamasının nisan sonuna kadar uzatıldığı ülkede, 2 Mayıs itibarıyla alışveriş merkezleri, kuaförler ve çeşitli iş yerlerinde yeniden işbaşı yapılacağı duyuruldu. Ayrıca 1 Mayıs itibarıyla tenis, golf, binicilik gibi dış mekan sporlarına da izin verileceği açıklandı.

İtalya'da 'kademeli geri dönüş'

Avrupa'da Kovid-19 salgınından ilk ve en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İtalya'da, günlük ölü ve vaka sayılarında son haftalarda yaşanan gerilemeyle kademeli normale dönüş de tartışılmaya başlandı.

  • Ülke genelinde sıkı tedbirleri son olarak 3 Mayıs'a kadar uzatan İtalyan hükümeti, "2. Aşama" olarak tanımladığı normale dönüşün ilk adımını 14 Nisan'da kısmen başlattı.

Zorunlu ihtiyaçlar dışında evde kalınması, okulların kapatılması, hayati olmayan tüm üretim faaliyetlerinin durdurulması gibi sıkı tedbirlerin devam ettiği İtalya'da, hükümet son çıkardığı kararnameyle, kitapçılar, bebek ve çocuk ürünü satan iş yerlerinin açılması kararı aldı. Kararnamede, ormancılık faaliyetleri, ahşap endüstrisi ile tarımsal üretimi de kapsayan sıkı tedbirler gevşetilerek, bu sektörlerin faaliyete geçmesine yeşil ışık yakıldı.

İtalyan basınına yansıyan bilgilere göre, salgına ilişkin verilerdeki düşüşe bağlı olarak hükümetin, sıkı tedbirlerin sona ereceği 3 Mayıs'tan sonra halkın maskeyle ve sosyal mesafe kurallarına uymak koşuluyla dışarı çıkmasına izin vereceği aktarıldı.

Fransa'da bir vatandaş böyle görüntülendi.
Fransa'da bir vatandaş böyle görüntülendi.

Fransa'da okullar 11 Mayıs'ta açılacak

Fransa'da, Kovid-19 salgını nedeniyle serbest dolaşımın zorunlu haller dışında sınırlandırılması 11 Mayıs'a kadar uzatıldı. Bu tarihten itibaren ülkede okullar kademeli olarak açılacak. Üniversiteler ise yaza kadar kapalı tutulacak.

İspanya'da "yarı normale dönüş"

"Kovid-19 aşısı bulunmadan hayatın tam anlamıyla normale dönemeyeceğini" her seferinde vurgulayan İspanyol hükümeti, salgından ciddi zarar gören ülke ekonomisindeki kaybı azaltmak ve yavaş yavaş gündelik hayata dönülmesini sağlamak için adımlar atmaya başladı.

Salgın nedeniyle 14 Mart'tan bu yana OHAL uygulanan İspanya'da, Paskalya tatilinin bitmesiyle inşaat sektörü çalışanları, üretim odaklı küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) ve küçük esnafın işlerine geri dönmesine izin verildi.

Ülkede çalışanlara, iş yerlerinde sosyal mesafeye uymaları, maske takmaları ve gerekirse koruyucu giysi giymeleri tavsiyesinde bulunan yetkililer, halka ücretsiz 10 milyon maske dağıttı.

İspanya'da maske üretimi böyle görüntülendi.
İspanya'da maske üretimi böyle görüntülendi.

Danimarka'da okullar açıldı

Salgın nedeniyle neredeyse Avrupa'nın tamamında eğitime ara verilirken, Danimarka'da 15 Nisan itibarıyla anaokulu ve ilkokullar yeniden açıldı. Ayrıca sağlık alanındaki eğitim kurumları da hizmete girecek.

Almanya'da iş yerleri ve okullar açılıyor

Almanya'da 22 Mart'ta alınan tedbirlerin kademeli olarak gevşetilmesi kararlaştırıldı.

Buna göre, 20 Nisan'dan itibaren 800 metrekareye kadar olan mağazalar ile kuaförler, sıkı hijyen kurallarına uyma şartıyla açılacak.

Kovid-19'un yayılmasını önlemek için alınan tedbirlerin 3 Mayıs'a kadar uzatıldığı ülkede, 4 Mayıs itibarıyla hayvanat bahçeleri, kütüphane ve müzelerin yanı sıra okullar da kademeli olarak açılacak.

Almanya'da kitlesel büyük etkinlikler 31 Ağustos'a kadar yasaklanırken, kilise, cami ve sinagog gibi ibadet yerlerinde toplu ibadet yasağı da sürecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >