Avrupa'da vaka sayılarında ciddi yükseliş var: Gelecek aşı da durdurmayabilir

Kıtanın salgından en kötü etkilenen ülkesi Fransa
Kıtanın salgından en kötü etkilenen ülkesi Fransa

Avrupa'da COVID-19 nedeniyle bugüne yaklaşık 300 bin kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, gelen güzel aşı haberlerine rağmen kışın yaklaşmasıyla vaka sayılarında ciddi bir artıştan endişe ediyor.

İÇİNDEKİLER

Dünya nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Avrupa, bütün dünyada COVID-19'dan hayatını kaybedenlerin neredeyse çeyreğini oluşturuyor.

  • Dünyada yaklaşık 1,2 milyon kişi salgın nedeniyle yaşamını yitirdi.

Kıtanın tam teçhizatlı hastaneleri bile salgının yoğunluğunu çok derinden yaşıyor.

Salgının başında sıkı önlemlerle vaka sayısını kontrol altına almaya başlayan kıta yaz döneminde tekrardan ciddi yükselişlere sahne oldu ve bazı hükümetler sıkı kurallara geri dönmek zorunda kaldı.

Fransa'da yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 92'ye ulaştı
Fransa'da yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 92'ye ulaştı

Son bilanço neye işaret ediyor?

Kıtada toplam 12,8 milyon kişi koronavirüse yakalandı; 300 bin 114 kişi bu nedenle hayatını kaybetti. Geçtiğimiz hafta boyunca günde 280 bin vaka görüldü ve bu rakam ondan önceki haftaya göre yüzde 10 artış anlamına geliyor.

Geçen haftaki bilanço, tüm dünyadaki vaka sayısının yarısına denk geliyor.

  • Pfizer ve BioNTech'in müjdesini verdiği aşının kullanıma alınması halinde 2021'den önce yaygınlaştırılması beklenmiyor; bu nedenle ülkeler vaka ve ölüm sayılarını yardımsız biçimde kontrol altına almak zorunda kalacak.

Ülkelerde son durum

Avrupa'da vaka sayılarına bakıldığında günde 49 bin vakaylaİngiltere ön sırada geliyor. Uzmanlar, günde 20 bin vakadan fazlasının 'en kötü senaryoyu' dahi aşacağını ve 80 bin ölüme neden olacağını söylüyor.

Fransa, İspanya, İtalya ve Rusya'daki günlük ölüm sayıları, tüm vakaların neredeyse üçte birine denk geliyor.

  • İş yerlerinin kapanmasına ve işsizlik tehlikesine rağmen, kıtadaki hükümetler yerel karantinalar uygulamak zorunda kalıyor ve temasın azaltılması için temel ihtiyaç ürünleri satmayan mağazalar kapatılıyor.

En kötü etkilenen ülke Fransa

Avrupa Birliği'nde (AB) salgından en çok etkilenmiş olan ülke ise Fransa ve geçen hafta boyunca ülkede günde 48 bin 700 vaka görüldü. Yetkililer, yoğun bakım ünitelerinin yüzde 92 doluluk oranına ulaştığını bildirdi.

Aynı zorluklarla mücadele eden Hollanda ise bazı hastalarını Almanya'daki hastanelere göndermek zorunda kaldı.

Krizin küresel sembolü haline gelen İtalya'da kamyonlar ölüleri taşımak için kullanılmıştı ve ülkede günlük vaka sayısı 32 bin 500'dü. Geçtiğimiz üç hafta boyunca ülkedeki günlük vaka sayısı günlük 320'den fazla arttı.

Ekonomide son durum nedir?

Pfizer ve BioNTech aşısının gelmesi zaman alacak ancak bu ekonomi için iyi bir haber.

Analistler, aşı haberinin salgın sonrası ekonomi için atılan ilk büyük adım olduğunu ifade ediyor.

Reuters'a yapılan açıklamada, "Herhangi bir mali harcamadan ziyade, salgına getirilen bir çözüm ekonomik aktiviteyi düzeltebilecek en büyük adım olacak" ifadelerine yer verildi.

AB 300 milyon doz alacak

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Pfizer aşısı haberlerinin hemen ertesinde yaptığı açıklamada, AB'nin 300 milyon doz aşı için anlaşma imzalayacağını duyurdu.

Aşı her şeye çözüm olmayacak

Ancak yetkililer, aşı konusunda temkinli davranıyor. Aşının 'sihirli bir değnek gibi' bütün sorunları çözmeyeceği belirtiliyor çünkü aşının en az -70 derecede saklanması gerekiyor. Bu tarz engeller, Asya, Afrika ve Latin Amerika gibi aşırı sıcakların yaşandığı kıtalarda aşının yaygınlaştırılmasını zorlaştıracak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >