Avustralya, web site içeriklerini kullandığı için Google ve Facebook'tan ücret talep ediyor

Google-Facebook
Google-Facebook

Fransa'nın ardından Avustralya da Google ve Facebook'un web sitesi içeriklerini kullanması durumunda medya kuruluşlarına ödeme yapılmasını talep ediyor.

Bu karara araç çubuklarında otomatik olarak gösterilen bilgilerin elde edildiği web siteleri de dahil.

Fransa, Nisan'ın başında aldığı kararla birlikte Google'ın içerikleri kullanma konusunda ajans ve medya kuruluşları için ödeme planıgerektiğini duyurmuştu.

İçeriklerin kullanması durumunda ücret talep edilecek

Yani bu karar, Google'ın Fransız haber ajans ya da medya organlarından aldığı haber / fotoğraf ya da video içerikleri için ücret talep ettiği anlamına geliyor. Bir diğer değişle web sitelerine girmedenbilgilereerişimsağlayan otomatik araç çubuklarının bedelinin ödenmesini istiyor.

Google, hava durumu ve tarih gibi çok basit bilgiler üzerinden bile web sitelerinin trafiğini kendi üzerine çekebiliyor.
Google, hava durumu ve tarih gibi çok basit bilgiler üzerinden bile web sitelerinin trafiğini kendi üzerine çekebiliyor.

Hatta somut bir rakam da vermiş ve medya kuruluşlarının yılda yaklaşık 300 milyon euro kadar gelir kaybı yaşadığını ifade etmişti.

Fransa'nın ardından benzer durum Avustralya için de geçerli hale geliyor. Avustralya, hem Google hem de Facebook'un içerik kullanımında ödeme yapmasını istiyor.

Avustralya Federal Hükümeti gerekli kararı aldı.

Hatta Avustralya Federal Hükümeti, Rekabet Komisyonu'na medya kuruluşlarının iş anlaşmalarının gözetimi için özel bir kod hazırlama sistemi için gerekli hazırlığı yapıyor. Aslında bu sistem kısaca az önce de bahsettiğimiz Google ve Facebook gibi devlerin içerikleri kullanmasıyla birlikte ödeme yapmasına ilişkin kuralları içeriyor.

Zorunlu hale gelmesi işleri değiştirebilir

Google ve Facebook'un dahil olacağı bu sistemin ne zaman hayata geçeceği ise şimdilik belli değil.
Google ve Facebook'un dahil olacağı bu sistemin ne zaman hayata geçeceği ise şimdilik belli değil.

Şu anda uygulamanın ne zaman hayata geçirileceği henüz belli değil. Fakat, geçen sene Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu, teknoloji şirketleriyle medya şirketleri arasında bu tarz çalışmaları başlatmıştı. Fakat ardından hükümet o dönemlerde 'gönüllü' olarak yürütülen bu projenin aslında şirketler tarafından pek de kabul görmeyeceğini açıklamıştı. Öyle de oldu. Ancak şu anda bu kodunzorunluhalegetirilmesiyle birlikte işler önemli oranda değişebilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >