Avustralya'daki bazı medya kuruluşları: Facebook içeriklerimizi izinsiz alıyor

Facebook
Facebook

Avustralya hükümeti geçtiğimiz dönemlerde içerik üreticilerine para vermesi konusunda sıkı tedbirler alsa da Facebook halen birçok medya kuruluşuna ödeme yapmıyor. Facebook ile medya kuruluşları arasındaki anlaşmazlıklar giderek artıyor. Avustralya'da bulunan bazı medya kuruluşları Facebook'un izinsiz olarak içeriklerini kullandıklarını belirtiyorlar.

Avustralya hükümeti geçtiğimiz aylarda Facebook'ta içerik üreticilerine belirli miktarda ödeme yapması konusunda yasa getirmişti. Fakat Facebook halen bazı medya kuruluşlarına ödeme yapmıyor.

Avustralya hükümetinin müdahil olacağı sinyalinin verilmesinden sonra sosyal medya platformları içerik üreten haber mecralarına para ödenmesi konusunda anlaşma sağlanmıştı. Fakat Facebook’un sadece ana akım medya kuruluşlarıyla anlaşma sağladığı ortaya çıktı. Reuters, orta ölçekli medya platformlarından Broadsheet Media, Urban List ve Concrete Playground isimli medya kuruluşlarının Facebook’tan para alamadığını yazdı.

Bu şirketler, Facebook’un içeriklerini kullanarak bundan gelir elde ettiğini açıkladı. Yapılan açıklamada, Facebook’un kendilerini “Facebook Haberler Platformu”na dahil etmediğini belirten yetkililer şikayette bulundu. Avustralya’da 4 Ağustos’ta yayına alınan “Facebook Haberler” uygulaması ile ilgili konuşan Broadsheet Meedia’nın kurucusu Nick Shelton, “Bana, ‘Hay aksi, ama siz Haberler platformunda yer almayacaksınız. Biz sadece o platformda olanlara ödeme yapıyoruz’ dediler. Fakat ertesi hafta baktığımızda bütün içeriklerimizin o platformda olduğunu gördük” açıklamasını yaptı.

Facebook konuyla ilgili bir açıklama yapmazken, “İçerik üreticiler için onların sitesine yönlendirme yaparak değer sağlıyoruz” duyurusunu yaptı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >