Avustralya'nın ciğerleri yanıyor: Yeni Güney Galler eyaletinde acil durum ilanı

Yeni Güney Galler eyaletinde yangına müdahale eden 2 itfaiye görevlisi görünüyor.
Yeni Güney Galler eyaletinde yangına müdahale eden 2 itfaiye görevlisi görünüyor.

Avustralya'da çıkan orman yangınları yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı. Yeni Güney Galler eyaletinde acil durum ilan edilirken Avustralyalı yetkililer, cuma gününden bu yana orman yangınlarında 3 kişinin öldüğünü 970 bin hektar ormanlık ve ekili alan ile 150'den fazla evin kül olduğunu bildirdi.

Avustralya'da çıkan yangınlar yüksek sıcaklıklar ve sert rüzgarlar nedeniyle kontrol altına alınamıyor.

Avustralya’da yetkililer, “ülkenin en kalabalık eyaleti” olan Yeni Güney Galler’in benzeri görülmemiş bir felaket ile karşı karşıya olduğunu söyleyerek “Bu Avustralya'da meydana gelen en tehlikeli orman yangını" şeklinde uyarılarda bulunuyorlar.

Orman yangınlarının nüfusun yoğun olduğu bölgeleri tehdit etmesi üzerine Yeni Güney Galler eyaletinde acil durum ilan edildi.

Yeni Güney Galler'de bir itfaiyeci.
Yeni Güney Galler'de bir itfaiyeci.

Yeni Güney Galler Başbakanı Gladys Berejiklian, Sydney'in batısında Mavi Dağlar bölgesinde yangınlarla mücadele edildiği 2013 yılından bu yana ilk kez acil durum ilan edildiğini belirterek hava koşullarının, işlerin çok hızlı değişebileceği anlamına geldiğini ifade ediyor.

Ülkedeki yangında bilanço ağır

Avustralya'nın dört bir yanındaki 60 noktada yangın çıktığı 40 noktadaki yangının henüz kontrol altına alınamadığı belirtiliyor.

Yetkililer, Yeni Güney Galler'de cuma gününden bu yana orman yangınlarında 3 kişinin öldüğünü, 970 bin hektar ormanlık ve ekili alan ile 150'den fazla evin kül olduğunu bildirdi.

Yeni Güney Galler'de yangına müdahale eden itfaiye görevlileri.
Yeni Güney Galler'de yangına müdahale eden itfaiye görevlileri.

Ambulans hizmetleri şefi Dominic Morgan, yaralanan 20'si itfaiyeci 100'den fazla kişinin tedavi edildiğini söyledi.

 69 yaşındaki Vivian Chaplain, Wytaliba'daki yangında hayatını kaybetti. Yaşlı kadının evini ve hayvanlarını korumak için yangın bölgesinden ayrılmadığı belirtildi.
69 yaşındaki Vivian Chaplain, Wytaliba'daki yangında hayatını kaybetti. Yaşlı kadının evini ve hayvanlarını korumak için yangın bölgesinden ayrılmadığı belirtildi.

Queensland eyaletinde de 9 evin yandığı, eyaletin başkenti Brisbane ve çevresinde hava kalitesinin düştüğü, hem Yeni Güney Galler hem de Queensland'de binlerce kişinin tahliye merkezlerinde kaldığı kaydedildi.

Bu yıl meydana gelen orman yangınlarında Yeni Güney Galler'de 850.000 hektardan fazla alan yandı. yangından zarar gören alan Londra'nın büyüklüğünün beş katına karşılık geliyor. Binlerce kişi evlerinden tahliye edildi ve yüzlerce okul kapandı.

Yeni Güney Galler eyaletindeki yangında tahrip olan bir mülk.
Yeni Güney Galler eyaletindeki yangında tahrip olan bir mülk.

Yeni Güney Galler İtfaiye Hizmetleri sorumlusu Shane Fitzsimmons, yangının büyüklüğünü şu ifadelerle göz önüne serdi:

"Ülkede meydana gelen en tehlikeli orman yangını ile karşı karşıyayız"

Ülkenin 60 noktasında yangın meydana geldi.
Ülkenin 60 noktasında yangın meydana geldi.

Fitzsimmons, yangın tehdidinin Avustralya'nın yaza girmesiyle daha da kötüleşeceği konusunda uyarılarda da bulundu.

Avustralya ordusu yangın söndürme çalışmalarına katılıyor

Avustralya ordusunun, yangın söndürme çalışmalarında 1500 itfaiye görevlisine destek verdiği, sıcaklığın 37 dereceyi aşması beklenen salı günü Yeni Güney Galler'in yanı sıra Sydney ve Hunter Vadisi'nde alarma geçildiği belirtildi.

Muhalefet yangınlardan hükümeti sorumlu tutuyor

Avustralya hükümetinin iklim değişikliğinin yangın riskindeki rolünü tartışmayı açması muhalefeti kızdırdı.

Avustralya Yeşiller Partisi sözcüsü Adam Bandt, yangınlardan hükümeti sorumlu tutarak "(Avustralya Başbakanı) Scott Morrison, iklim krizini kontrol altına alamadı." ifadesini kullanırken, Morrison yangınların iklim değişikliğiyle bağlantısı olduğunu düşünmediğini belirtti.

Avustralya Başbakanı, yangınlarda yakınlarını ve ailelerini kaybedenler için duyduğu üzüntüyü de dile getirdi. Bu arada Morrison'un yardımcısı Michael McCormack, iklim değişikliği konusunda siyasi bir tartışmanın zamanı olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Orman yangınlarını yok etmek veya kontrol etmek mümkün müdür?

İklim değişiklikleri, insan yerleşimlerinin yayılması gibi faktörlerle beraber önümüzdeki yıllarda orman yangınlarının artması bekleniyor.

Tropik iklimlere sahip ülkeler ve ekvatora yakın ülkeler içinse yangınlarda azalma öngörülüyor. Bazı uzmanlar, yangınların azaltılmasına yönelik çabalar yetersiz görüldüğünden ve yangınların daha da artması muhtemel olduğundan alevlerle başa çıkmak için insanların yangınlarla mücadele hakkında bilinçlendirici politikaların artması gerektiğini belirtiyorlar.

Orman yangınları doğanın kaçınılmaz bir gerçeği midir?

1930 ile 1980 yılları arasında yangın sayısı günümüze nazaran daha azdı; ancak iklim son 40 yılda daha sıcak ve kuru hale geldikçe, yangın sayısı arttı. 1980 ve 1999 yılları arasında sadece iki yıl içinde, vahşi ateşler 6 milyon hektardan fazla alan kül oldu. (ABD'nin 2.4 milyon hektar) 1978 ile 2013 yılları arasında yangın miktarı yaklaşık %19 arttı. Yüksek kuraklık, yüksek sıcaklıklar, düşük nem ve şiddetli rüzgarlar yangınların kıvılcımını ve yayılmasını sağlayan faktörleri etkilemektedir. Sonuç olarak, bilim adamları, Sibirya'dan Portekiz'e kadar dünya çapında orman yangınlarının artmasının iklim değişikliğine bağlı olduğunu söylüyorlar.

Orman yangını sırasında evinizi korumak mümkün mü?

Orman yangınları güçlü ve tehditkâr olmasına rağmen yangına yakın hanelerde riskler azaltabilir. Özellikle ateşe dayanıklı çatılara sahip evlerin yangından etkilenmeme şansı fazla. Ev sahipleri olukları ve çatı kaplamaları dahil olmak üzere yapının etrafındaki yanıcı maddeleri de çıkardığında risk azalır. Aileler, evleri ve çevredeki vahşi yaşam arasında korunaklı bir bölge oluşturabilirler. Bu, yapıların 9 metre mesafede kurutulmuş yapraklar ve odun yığınları gibi ateş alabilecek herhangi bir şeyin temizlenmesiyle mümkün olabilir. Bu önlemler yangının yolunu keser ve hızını yavaşlatır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >