Ayasofya'daki ilk Cuma namazı dünya basınının gündeminde

Dünya basını Ayasofya'daki ilk Cuma namazını çok yakından takip ediyor
Dünya basını Ayasofya'daki ilk Cuma namazını çok yakından takip ediyor

Ayasofya Cami bugün 86 yıl aradan sonra ibadete açılıyor. Ayasofya'nın müze statüsünün kaldırılıp Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmesi dünya basınında geniş yer bulmuştu. Uluslararası medya bugün ise kılınacak ilk Cuma namazına odaklandı.


Kılınacak Cuma namazı ile 86 yıl sonra ibadete açılacak Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen dua programı başladı. Dünya basını da ilk Cuma namazını yakında takip ediyor.

Associated Press (AP), haberinde "Hristiyanlığın en büyük sembollerinden olan Ayasofya'da 86 yıl sonra yaşanacak tarihi gün bekleniyor" ifadesini kullandı. AP, heyecanlı vatandaşların resimlerini de servis etti.

İngiltere merkezli BBC, Ayasofya'nın 'katedral olarak' inşa edildiğini hatırlattı, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın"Müslümanlar heyecanlı, herkes açılışta olmak istiyor" sözlerine yer verdi. BBC, COVID-19 salgını nedeniyle alınan önlemlere dikkati çekti.

Yunanistan medyası yas tutuyor

Yunanistan merkezli Skai Ayasofya'daki ilk Cuma namazı hazırlıklarını canlı yayınla geçti, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne atanan müezzinlere yer verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cuma namazı hazırlıklarını yakından takip ettiği bilgisini geçen Naftemporiki, şu yorumu yaptı:

Patras'ın çanları çaldı, Ayasofya'daki ilk Müslüman namazından iki saat önce, sabah 8'den beri yas tutuluyor.

Video: Vatandaşlar erken saatte Ayasofya'ya akın etti

Al Jazeera, "Simgesel yapının camiye dönüştürülmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzlerce inanan ile buluşuyor" sözleriyle 86 yıl aradan sonra kılınacak ilk Cuma namazına yer verdi. Al Jazeera muhabiri Sinem Köseoğlu, "Şehrin kalbi, tarihi yarım ada dün geceden beri sıkı denetim altında" bilgisini verdi.

İlk Cuma namazını bekleyenlerle konuşan Reuters ise vatandaşların görüşlerine yer verdi. Sait Çolak isimli vatandaş Reuters mikrofununa şunları söyledi:

Bugün 86 yıllık özlem sona eriyor. Cumhurbaşkanımız ve yargı kararı sayesinde bugün Ayasofya'da Cuma namazını eda edeceğiz.

Yunanistan'da çanlar Ayasofya için çaldı

  • Cyrus Mail'ın iddiasına göre Yunanistan genelinde ve Girit adasında bugün kiliselerde, Ayasofya'nın yıllar sonra ibadete açılması nedeniyle yas tutuluyor. Gazete, bu nedenle gün boyunca çan seslerinin duyulduğunu belirtti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >