Bakan Koca'dan 'koronavirüs' açıklaması: Şüpheli vaka yok

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’de ortaya çıkan ve farklı ülkelerde de görülen koronavirüsü hakkında açıklama yaptı. Bakan Koca, "Havalimanındaki taramalarda şüpheli vaka yok. Wuhan'dan gelen Çinli turisti özel ambulansla Çin'e gönderdik. Vatandaşlarımızın paniğe kapılmasını gerektiren bir durum yok"dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını ile ilgili "Hastalıkla ilgili gelişmeleri ve yayılımını uluslararası kuruluşlarla iş birliği içerisinde yakından takip ediyoruz. Bu çerçevede tanı, önlem, olası vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili bir rehber hazırlayarak bugün yayımladık." dedi. Koca, "Çin'den gelen yolcuların termal kameralarla taramasına başladık. Şu ana kadar havalimanındaki taramalarda şüpheli vakaya rastlamadık." diye konuştu.

Bakan Koca'nın açıklamasından satır başları şöyle:

"Havalimanlarında tüm önlemleri aldık"

Tüm dünyanın gündeminde Çin'den yayılan bir virüsün sebep olduğu bir hastalık tablosu var. Daha önce insanlarda görülmemiş alt tip bir virüs. Havalimanları başta olmak üzere tüm hazırlıklarımızı bu süreçte tamamladık.

Hastalıkla ilgili gelişmeleri ve yayılımını uluslararası kuruluşlarla iş birliği içerisinde yakından takip ediyoruz. Bu çerçevede tanı, önlem, olası vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili bir rehber hazırlayarak bugün yayımladık.

"Şu ana kadar şüpheli bir vakaya rastlamadık"

  • Çarşamba gecesinden itibaren Çin'den gelen uçuşlarla ülkemize gelen yolcuların termal kameralarla taramasına başladık. Şu ana kadar şüpheli bir vakaya rastlamadık.

Büyükçekmece'de hastaneye başvuran bir kişi Wuhan'dan geldiği öğrenilince diğer hastalardan izole edildi. Bununla alakalı birli kirliliği oluştu. Hastanın genel durumu iyi olmakla birlikte seyahat öyküsü nedeniyle biz bunu şüpheli vaka olarak kabul ettik. Gözlem altına alındı. Hastanın Çin'den birlikte seyahat ettiği diğer yolcuların hiç birinde herhangi bir bulguya belirtiye rastlanmadı.

"Numuneleri DSÖ'ye gönderdik"

Neticesi kesinleşmemekle beraber şüpheli vaka olarak değerlendirdiğimiz hastayı, talebi üzerine bu sabah ülkesine, numuneleri ise Dünya Sağlık Örgütü'ne gönderdik. Çinli kadından alınan numunelerle ilgili tetkikler sürüyor.

Şüpheli vaka her ne kadar ülkesine dönmüş olsa da bu kişinin korunmasız yakın temasta olduğu kişileri taramadan geçiriyoruz. Halkımızı korumak adına her ihtimale karşı gerekli tüm tedbirleri alıyoruz.

Vatandaşlarımızın paniğe kapılmasını gerektiren bir durum yok.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >