Bakanlıktan 9 firmaya 'maske' cezası😷

N95 maske- Arşiv
N95 maske- Arşiv

Ticaret Bakanlığı tarafından maske fiyatlarındaki usulsüz artış yaptıkları gerekçesiyle 9 firmaya toplam 943 bin lira para cezası kesildi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, maske fiyatlarındaki usulsüz artış ile ilgili açıklama yaptı.

Bakan Pekcan, 13 firma hakkında soruşturma başlatıldığnı belirterek şunları söyledi:

"3 Mart itibarıyla Reklam Kurulumuz toplandı. İlgili kanun çerçevesinde 13 firmadan 9'u haksız fiyat artışı nedeniyle idari para cezasına çarptırıldı. Firma başına 104 bin 781 lira olmak üzere toplam 943 bin lira para cezası uyguladık. Bu incelemelerimiz bundan sonra da devam edecek. Eğer aynı firma bu uygulamasına bir kez daha devam ederse cezaları 10 katına kadar çıkarma yetkimiz var."

Pekcan, ülkedeki maske üretiminin ihtiyacı karşılayabileceğini vurgulayarak, "Ocakta maske satışlarında yüzde 45, şubatta yüzde 70 artış var. Türkiye'deki maske üretimi, ihtiyacımızı fazlasıyla karşılayacak durumda. Amacımız üreticimiz ve ihracatçımıza engel olmak değil. Öncelikle iç piyasada hizmet verelim" dedi.

Fiyat artışları devam ederse cezalar 10 katına çıkacak.

"Tüketicinin mücbir sebeplerle paket turlarını iptal hakkı var"

Vatandaşların çoğunlukla sosyal medyadan şikayetlerini dile getirdiğine dikkati çeken Pekcan, Alo 175 hattına ya da Haksız Fiyat Artışı (HFA) mobil uygulaması üzerinden şikayetlerin iletilmesi gerektiğini, aksi takdirde Bakanlığın resen takip ettiklerinin dışında soruşturma açılamadığını bildirdi.

Paket turlarla ilgili de tur operatörleri ve tüketicilere uyarılarda bulunan Pekcan, "Paket turlarla ilgili de şikayetler geliyor. Bu konuda da soruşturmalarımızı başlattık. Yine aynı kanun çerçevesinde mücbir sebepler dolayısıyla tüketicinin paket turları iptal etme hakkı vardır.

Bunu da tüketicilerimize bir kez daha hatırlatmış olalım ve ilgili tur operatörlerine de mesajımızı iletmiş olalım" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >