Barolar neden eylem yapıyor?

Baroların yaptığı eylem
Baroların yaptığı eylem

Türkiye'nin dört bir yanında barolar tarafından 'Savunma Direniyor' sloganlarıyla eylemler düzenleniyor. Ankara'ya ulaşmak üzere düzenlenen 'Savunma Yürüyüşü'nde baro seçimlerini ve yönetim şeklini değiştirecek düzenlemeyi protesto eden baro başkanları,baro düzenlemesine destek veren Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'na da tepki gösteriyor.

Barolar Türkiye'nin bir çok yerinde 'Savunma Direniyor' diyerek eylemler başlattı.Bu eylemlerin sebebi ve gelişmeleriye ilgili detayları derledik.

Baro eylemlerinin sebebi ne?

AK Parti, 'çoklu baro' adıyla gündemde yer eden yeni baro sistemini, baroların itirazlarına rağmen ekim ayında yapılacak baro seçimleri öncesi yasalaştırmak istiyor. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu öncülüğünde 31 baro başkanının katılımı ile oluşturulan 'müzakere heyeti', geçtiğimiz hafta hükümet yetkilileri ile bir dizi görüşme yaptı ve yasa teklifinin geri çekilmesini talep etti.

Aradan geçen bir haftalık süreçte yasa teklifi hazırlıklarının devam etmesine tepki gösteren barolar, müzakere sürecinin sonuç vermediğine dikkat çekerek Ankara'ya 'Savunma Yürüyüşü' başlattı. İstanbul Barosu başta olmak üzere bulundukları illerden yola çıkan İzmir, Antalya, Denizli, Diyarbakır, Trabzon, Mersin, Adana, Kocaeli, Malatya ve Eskişehir Barosu Başkanları, ilk gün 20 kilometrelik adalet yürüyüşü gerçekleştirdi.

Metin Feyzioğlu istifa edecek mi?

Gazeteci Cüneyt Özdemir'in Youtube kanalında katıldığı canlı yayından istifa etmesi yönündeki tartışmalara ilişkin konuşan Feyzioğlu, Özdemir'in ''İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?'' sorusuna, ''İstifa etmemi gerektiren herhangi bir durum yok. Benle ilgili değil. Ben kanun koyucu değilim'' diye cevap verdi.

Barolar için nasıl bir düzenleme yapılacak?

AK Parti, baroların yönetimlerini değiştirme sonucu da doğuracak iki ayaklı formül üzerinde çalışıyor. Bu kapsamda hem baro, hem de Türkiye Barolar Birliği (TBB) seçim sisteminde değişiklik düşünülüyor.

Mevcut sistemde, baroların blok liste ile seçime gittiğini, bu durumun temsilde adaletini sağlamadığını savunan AK Parti, baro seçimlerinde 'nisbi temsil'e olanak düzenleyecek bir değişiklik yapılması seçeneği üzerinde duruyor.

Türkiye Barolar Birliği seçiminde de Ankara, İstanbul gibi en yüksek avukatı bünyesinde bulunduran baroların etkinliğini azaltacak formüller tartışılıyor.

Avukatlık Yasası'na göre, TBB Genel Kurulu için her baro ikişer delege belirliyor. Avukat sayısı yüzden fazla olan barolar, yüzden sonraki her 300 üye için ayrıca birer delege seçiyor. Bu durum örneğin 45 bin dolayında üyesi bulunan Ankara Barosu'na, TBB Genel Kurulu'nda yüzde 25'e yakın temsil olanağı sağlıyor.

AK Parti ise üye sayısı az olan baroların göndereceği delege sayısıyla büyük illerin göndereceği delege sayısını birbirine yaklaştırabilmek için her 300 üye için bir delege seçilmesi yerine, bu sayının yükseltilerek örneğin her 1000 üye için bir delege seçilmesi formülü üzerinde duruyor.

Baro nedir ve ne iş yapar?

Kısaca, avukatların bir araya geldiği meslek örgütüdür. Baro, avukatlık yasasında yazılı kurallar uyarınca meslek hizmetlerini görmek, mesleki erdemlilik ve dayanışmayı korumak, avukatlığın genel yararlara uygun olarak gelişmesini sağlamak amacıyla kurulan, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.

Barolar, yasada belirtilenlerin dışında herhangi bir işle uğraşamaz. Baroların siyasi parti, sendika ve derneklerle her türlü ilişkisi yasaktır. Bu yasağa rağmen siyaset ve benzeri işlerle uğraşan baro sorumlu organlarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine, Adalet Bakanlığı'nın isteği uyarınca, bulundukları İl Cumhuriyet Savcılığının açacağı dava üzerine, o yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından karar verilmektedir. Barolar mali ve idari açıdan denetlenmektedir.

  • AK Parti ile CHP arasında 'barolar' görüşmesi
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği, “meslek örgütlerinin seçim sistemine” yönelik düzenleme talimatı, AK Parti kurmaylarını jet hızıyla harekete geçirdi.
  • Öncelikli olarak baroların yönetim yapısı ve seçim sistemi üzerinde çalışma başlatan AK Parti, blok listeyle seçime girme uygulamasına son verecek bir değişiklik planlıyor. AK Parti’nin çalışmasındaki bir diğer önemli başlık ise büyükşehirlerde “alternatif baro” düzenlemesi olacak.
  • AK Parti- CHP görüşmesi
  • AK Parti ile CHP, baro paketini görüşmek için bir araya geliyor. Kritik görüşme saat 14.00'te gerçekleşecek. Görüşme, grup başkanvekilleri düzeyinde yapılacak.AK Parti grup başkanvekilleri, CHP Genel Merkezi'ne giderek CHP'li vekilleri ziyaret edecek.
  • İYİ Parti ile de görüşülecek
  • Baro paketi taslağı ile ilgili bir diğer temas ise İyi Parti ile olacak. AK Parti grup başkanvekilleri, İyi Partili mevkidaşlarını saat 16.00'da ziyaret edecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >