Bavulda yanan elektronik sigara uçağı düşürüyordu

Pegasus firması dün acil iniş yapan uçak hakkında açıklamalarda bulundu.
Pegasus firması dün acil iniş yapan uçak hakkında açıklamalarda bulundu.

Dün İstanbul Sabiha Gökçen – Paris seferini yapan Pegasus Havayolları’na ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, pilotların kargo bölümünden dumanlar yükselmesi üzerine acil iniş yaptı.

Dün İstanbul Sabiha Gökçen – Paris seferini yapan Pegasus Havayolları’na ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, pilotların kargodan yangın ikazı alması üzerine Zagreb’e inmişti.

Yapılan incelemede, yangın ikazının bir yolcunun valizinin içinde bulunan elektronik sigaranın alev alması sonrasın ortaya çıktığı belirlendi.

Pegasus açıklama yaptı

Konuya ilişkin havayolu şirketinden yapılan açıklamada, "Pegasus Hava Yolları’na ait PC1135 nolu Boeing 737-800 tipi AMP tescilli İstanbul Sabiha Gökçen - Paris Orly uçağımızda, uçuş sırasında bir misafirimizin çantasında bulunan elektronik sigara alev almıştır. Pilotlarımızın yolcu güvenliğini gözeterek aldıkları tedbir sonucu, söz konusu uçağımız Zagreb Havalimanı’na iniş yapmıştır.

Uçakta bulunan bütün misafirlerimiz güvenli bir şekilde uçaktan indirilmiş olup, hiçbir misafirimizin herhangi bir sağlık problemi bulunmamaktadır. İlgili haberde konu edildiği gibi uçağımızın Zagreb’e iniş yapmasının motor arızasıyla kesinlikle ilgisi yoktur" denildi.

Yangın riski son yıllarda artıyor

Elektronik sigaraların içerisinde bulunan pil yangına davetiye çıkarıyor.
Elektronik sigaraların içerisinde bulunan pil yangına davetiye çıkarıyor.

Son yıllarda elektronik aletlerin önemli bölümünde yüksek enerji sağlayan, uzun ömürlü lityumion tipi piller kullanılıyor.

Cep telefonlarından diz üstü bilgisayarlara, oyuncaklardan Pegasus uçağında olduğu gibi elektronik sigaralara kadar lityumion pil kullanımı çok yaygın.

Ancak bu pillerin uzun ömürlü ve yüksek enerji vermelerinin yanında ısınma ile birlikte yangın riski de bulunmakta.

Bu nedenle yanında bu tür pillerin olduğu elektronik cihazların yolcu tarafından kargoya verilmemesi gerekiyor. Kurallara göre bu cihazlar veya piller yolcu tarafından kabine alınmalı.

Çıkacak yangında da özel eğitimli kabin memurları tarafından ilk müdahale gerçekleştirilmeli.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >