Beyaz Saray'dan gelen açıklamanın Türkiye'deki yansıması nasıl oldu?

arşiv
arşiv

Türkiye'nin terör unsurlarını temizlemek amacıyla gerçekleşecek Suriye'nin kuzeyine operasyon hazırlıkları devam ederken dün akşam saatlerinde Erdoğan ile Trump arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. İki liderin görüşmesinden saatler sonra saatler sonra Beyaz Saraty'dan yazılı açıklama geldi. 'Beyaz Saray'dan gelen açıklamaya Türkiye'nin tepkisi ne oldu?' sorusunu cevaplandırdık.

Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon için geri sayım sürüyor. Hareketli saatlerin yaşandığı sınır bölgesine takviyeler devam ediyor.

Operasyon öncesi , dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında telefon görüşmesi gerçekleşirken, görüşmeden saatler sonra Beyaz Saray'dan yazılı açıklama geldi.

Yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında telefon görüşmesi yapıldığı belirtilerek, "Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, DAEŞ'i yenen ABD kuvvetlerinin, artık doğrudan bu bölgelerde olmayacağı vurgulandı.

ABD hükümetinin, Suriye'de tutuklanan DAEŞ mensubu vatandaşlarını geri almaları için Fransa, Almanya ve diğer AB ülkelerine baskı yaptığına ancak bu ülkelerin bu teröristleri almak istemediği belirtilen açıklamada, ABD'nin bu kişileri yıllarca elinde tutmayacağına işaret edildi.

Açıklamada, "Türkiye bundan böyle, ABD'nin son iki yıldır, bölgede yakaladığı DAEŞ savaşçılarından sorumlu olacak" denildi. ABD'li yetkililerin verdiği bilgilere göre DAEŞ'li, teröristlerin sayısı 10 bin civarında.

ABD'den gelen yazılı açıklamanın ardından Türkiye'den yapılacak operasyona dair kararlılık açıklamaları geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kararlılığımız devam ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaparak Fırat'ın doğusuna gerçekleşecek operasyon için kararlılığın sürdüğünü belirtti.

Erdoğan şunları kaydetti:

  • "Bu konuyla ilgili olarak akşamki görüşmemizden sonra bölgede Sayın Başkan'ın ifade ettiği gibi bu çekilme olayı başlamış vaziyette. Ve şu anda buradaki karşılıklı muhataplar çalışmalarını yürütüyorlar. Bu zaten yeni bir şey değil. Sayın Başkan Trump bu konuyla ilgili talimatını vermişti ve çekilmeyi emretmişti, fakat bu biraz gecikti. Gecikmeye rağmen gerek Amerikalı heyet gerekse bizim heyetimiz bölgede görüşmelerini hep yaptılar. Görüşmeler aynı kararlılıkla devam edecek. Hep söylediğmiz söz vardı, 'Bir gece ansızın gelebiliriz' demiştik, kararlılığımız devam ediyor."

Güvenli bölge konusunu değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur. Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde güvenli bölgenin iki amacı vardır: Terör unsurlarını temizleyerek sınırlarımızı güvence altına almak ve mültecilerin güvenli bir şekilde dönüşünü sağlamak." ifadelerine yer verdi. Kalın, Türkiye'nin güçlü ve kararlı olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Bakan Çavuşoğlu, Twitter'dan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı

  • "Suriye’deki krizin başından beri bu ülkenin toprak bütünlüğünü destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Bölgeyi teröristlerden temizleyerek ülkemizin bekasını ve güvenliğini sağlamaya kararlıyız. Suriye’ye de huzur, barış ve istikrarın gelmesine katkı sağlayacağız"

Beyaz Saray'dan gelen açıklamada DAEŞ'in sorumluluğunun Türkiye'ye verileceği ifade edilmişti. Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, DAEŞ'i teröristlere yönelik şu ifadeleri kullandı:

  • "8-10 bini yabancı çihatçı, 35 bini çocuk, 35 bini yetişkin 80.000 Daesh’linin barındığı El-Hol (Al Hawl) Kampıyla ilgili ABD (sorumluluk Türkiye’de’ derken, anlaşmamı var, tehdit mi ediyor? ‘Al Hol’ YPG/PKK’nın ABD’ye karşı EN ÖNEMLİ 2 KOZUNDAN ve TEHDİT ARACINDAN BİRİ!"
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >