Beylikdüzü'nden Ataşehir'e roket adam olarak gitmek mümkün mü?

Eski bilim kurgu senaryoları daha yeni hayata geçirilirken, gelecekte herkesin bir roket adam olmasının hayatımızda ne gibi değişikliklere yol açacağı merak konusu. Şimdilik sizler Mayman'ın nefes kesen gerçeküstü görüntülerini izleyebilir, kendinizi jetpacklerle Beylikdüzü'nden Ataşehir'e işe giderken hayal edebilirisiniz.

Tekerleğin icadından günümüze insan bir yerlere kolay ve hızlıca ulaşabilmek için sürekli çözüm üretti: Arabalar, atlar, atlı arabalar, gemiler, trenler, uçaklar metrolar ya da metrobüsler…

Tabi ki bu icatların büyük bir kısmı Sanayi Devrimi sonrası hızlı nüfus artışı ve şehirleşme sonucu artan ihtiyacı karşılamak için icat edildi.

Artık dünyada bir günde devri âlem yapılabiliyor, yeri geldiği zaman da memleketin bir ucundan diğerine dakikada varabiliyoruz. Yeter mi? Tabi ki hayır… Dünya yokuş aşağı yuvarlanan bir kartopu misali bir yandan nüfus artışıyla sürekli büyürken bir yandan da giderek hızlanıyor. Geldiğimiz nokta ise şu: Roket adam olup kuşlar gibi uçabilecek, kelebekler gibi istediğiniz yere konabileceğiz. Ne rahatlık ama değil mi?

Geçen Perşembe, Londra semalarında ilk defa kişisel bir “jetpack” ile 4 dakikalık bir uçuş gerçekleştirildi. Amerikan yatırım şirketi Seedrs, dünyanın en küçük ve en hafif, dikey uçabilen kişisel uçuş makinesi “JB-9 Jetpack” ile Londra'da bir gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Şirketin Ceo'su Avusturalyalı pilot David Mayman tarafından kullanılan jetpack görenleri ise hayrete düşürdü.

10 yıllık bir çalışma sonrası üretilen jetpack 300 metre yüksekliğe çıkabiliyor ve dikey olarak hareket edebiliyor. Projelerinin temel amacının hayatımızı tamamen değiştirecek yeni bir yol bulmak olduğunu söyleyen Mayman, “Böylece artık trafik derdini ortadan kaldırabilir, özgürce seyahat edebiliriz” diyor. Mayman'a göre jetpack'ın tek handikapı insanların sırtlarında roket yakıtıyla dolaşmasının tehlikeli olabilmesi.

2019 Nisan ayında ticari olarak üretime başlayabileceklerini söyleyen Mayan, projenin hayata geçirilmesi için ise 300.000 avroya ihtiyaç duyduklarını, projenin tamamlanmasından sonra ise jetpacklerin yaklaşık 250 bin dolara satılacağını söylüyor. Şimdilik lüks bir tüketim ürünü gibi gözükse de eminiz ki gelecekte bir Doblo fiyatına düşecektir.

Yıllarca bilim kurgu filmlerine konu olan jetpackler, akıllara “Thunderball” filmini getirdi. 1965 yapımı, Bond filmlerinin en çok kazandıranı olarak bilinen film büyük bir ilgi uyandırmıştı. Yakın zamanda ise Satürn bilim kurgu ödülüne layık görülen 1991 yapımı “Roket Adam” adlı filmde de benzer bir konu işlenmişti. Film, II. Dünya Savaşı'na yaklaşılırken casusların cirit attığı ve uluslararası arenanın giderek gerildiği 1930'lu yıllarda, tutkulu dolar milyoneri Howard Huges'ın sırta takılarak uçmayı sağlayan çok özel bir jetin geliştirilmesini ve daha sonra Nazilerle olan macerasını konu alır.




Gördüğünüz gibi daha yakın zamanın bilim kurgu senaryoları hayata geçirilirken, gelecekte herkesin bir roket adam olmasının hayatımızda ne gibi değişikliklere yol açacağı ise merak konusu. Şimdilik sizler Mayman'ın nefes kesen gerçeküstü görüntülerini izleyebilir, kendinizi jetpacklerle Beylikdüzü'nden Ataşehir'e işe giderken hayal edebilirisiniz.



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >