Bilim insanları EEG verilerini kullanarak hafızadaki yüzleri 'resme döktü'

Hafızlar resme dönüşüyor
Hafızlar resme dönüşüyor

Bilimin gelişmesi bir yandan sevindirici bir yandan korkutucu olabiliyor. Bilim insanlarının üzerinde durduğu, hafızamızı zorladığımızda bizim bile hatırlamayacağımız kişileri, yüzleri bu teknoloji ile resme dönüştürme fikri, sağlık sektöründen güvenlik sektörüne kadar birçok alanda kullanılabilecek.

Kanada'nın Toronto Scarborough Üniversitesi'ndeki nörologlar, elektroensefalografi (EEG) verilerine otomatik öğrenme (machine learning) tekniği uygulayarak "hafızadaki yüzleri resme dökmeyi" başardı.

BBC Türkçe'de yapılan habere göre araştırmayı yöneten Prof. Dr. Adrian Nestor, "Bu çalışmadaki yenilik, EEG verileri ve otomatik öğrenme tekniğini kullanarak katılımcının görsel deneyiminin tahmini bir temsilini yeniden yaratmak" dedi.

Nestor, gönüllü katılımcının kafasına yerleştirilen EEG'nin verilerine ışık tutulduğunu belirtirken, "İnsan yüzü gibi zihinsel temsilleri algıladığımız biçimiyle yeniden oluşturmaya çalıştık" diye konuştu.

Scarborough Üniversitesi'nde EEG verileri üzerine araştırmalar yapan Dr. Dan Nemrodov ise ilk başta bu teknikle "hafızadaki yüzlerin resme döküleceğine" ihtimal vermediğini anlattı, "Nestor bana geldiğinde ona bunun zor olacağını ama deneyebileceğimizi söyledim. Sonuçta o kazandı, ben kaybettim. Teknik gayet iyi çalışıyor" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >