Bilim Kurulu Üyesi Özlü: Salgın dalgalar şeklinde bir-iki yıl sürecek

Arşiv
Arşiv

Türkiye'de normalleşme süreciyle birlikte koronavirüs vaka sayılarında artış gözlenirken Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, salgının dalgalar şeklinde süreceğini belirterek "Salgın yakın zamanda bitecek olsaydı, normalleşmeyi öteleyebilirdik. Ama görünen o ki, bu pandemi bir-iki yıl sürecek" dedi.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sosyal medya hesabından Türkiye'deki artan vakalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Özlü, normalleşmeye geçişle birlikte koronavirüs vaka sayılarında gözlenen artışın beklenen bir durum olduğunu belirterek "Salgın yakın zamanda bitecek olsaydı, normalleşmeyi öteleyebilirdik. Ama görünen o ki, bu pandemi dalgalar şeklinde bir-iki yıl sürecek. Bu durumda normalleşmeyi durdurmak veya geciktirmek yerine, kontrollü ve tedbirli normalleşmeyi gerçekleştirmek zorundayız" dedi.

"Virüsle beraber yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor"

Normalleşme sonrasında artışın miktarı ve devam edip etmeyeceğinin önem taşıdığını belirten Özlü, "Tedbirlere uyarak normalleşmeliyiz. Eskiye dönemeyiz. Virüsle beraber yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor" paylaşımında bulundu.

"Maske, hijyen ve mesafeden ödün vermeden her şeyi yapabilirsin"

Özlü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Filyasyon çalışmaları, sorunun nerelerden kaynaklandığını gösterir. Vaka artışının gözlendiği kentlerde il pandemi kurulları, bu verilere göre alacakları kararlarla kontrolü sağlayabilirler. Salgını azdırmadan normalleşme mümkün. Yeni dönemi şöyle tanımlayabiliriz. Maske, mesafe ve hijyenden ödün vermeden, eskiden yaptığın her şeyi yapabilirsin" mesajını verdi.

Türkiye'de son durum

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Twitter hesabından paylaştığı 15 Haziran tablosuna göre son 24 saat içinde vaka sayısı 30, yoğun bakım hasta sayısı 5 ve entübe hasta sayısı bir kişilik artış gösterdi. Böylece toplam vaka sayısı 179 bin 831'e, toplam can kaybıysa 4 bin 825'e yükseldi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >