Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası konuştu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca (Arşiv)
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca (Arşiv)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede her yeni gün daha iyi ve daha ilerde olunduğunu, salgının kontrol altında bulunduğunu belirterek, "Pandemiye rağmen şu anda bile gerek servis gerek yoğun bakım odalarımız pandemiden önceki kadar bile dolu değil." dedi.

Koca, Bilkent Yerleşkesi'nde video konferansla gerçekleşen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

Mücadelemizde her yeni gün daha iyiyiz, daha ilerideyiz. Veriler bize, salgının kontrolümüz altında olduğunu gösteriyor.

Tedbirleri uygularsak ölüm oranları düşüyor, tedbirleri uygularsak yeni hasta sayımız azalıyor. Kesin olan budur.

Türkiye'de vakaların zatürreye dönüşmesi her geçen azaldı. Yüzde 60'dan yüzde 12'ye düştü. Bu hastalığı erken teşhis edip erkenden tedaviye başlamamız sayesindedir. Zatürre oranı düştükçe ölüm oranı düşmektedir.

"Yeni bir dalga beklemiyoruz"

Türkiye'de ölüm oranlarının stabilleştiğini görüyoruz. Tedavide algoritmayı değişince ölüm oranları düştü.

Pandemiye rağmen şu anda bile gerek servis, gerek yoğun bakım odalarımız pandemiden önceki kadar bile dolu değil.

Türkiye'de her üç yataktan biri doludur. Avrupa'da bütün yatakların dolu olduğu düşünüldüğünde aradaki fark görülecektir.

Kademeli bir şekilde normalleşmemiz sizin kurallara uymanız ile sağlanacaktır. Bu çerçevede olmaya devam edilirse yeni bir dalga beklemiyoruz. Yeni bir dalga, tedbirlere uymamızla doğru orantılı.

"Korona mutasyona uğradı"

Koronavirüsün mutasyona uğradığını biliyoruz. Bu durumun bulaşıcılığı çok etkilemediği kanaatindeyiz. Endişe edilecek bir durum yok.

Kurallara uymamız ve bilinçli hareket etmemiz ölçüsünde normalleşme takvimi gecikmeyecektir.

Bayram ve sonrasında kademeli olarak normalleşme sürecine geçebilmemiz, ilan edilen tedbirleri sıkı uygulamamıza bağlıdır.

Türkiye sağlık sistemiyle gurur duyalım. Sağlık çalışanlarımız bir destan yazdı. Bununla gurur duyalım.

Biz Amerika, İngiltere, Almanya değiliz bir semptom gösterdiğinizde hastanelere başvurun diyoruz. Kendinizi Türk doktorlarına emanet edin ve bununla gurur duyun diyoruz.

  • Son 24 saatte 3083 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 117 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 98 bin 674, can kaybı 2376 oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >