Bilim tarihine geçecek gelişme: 'Çin'de yarım milyar yıllık fosil bulundu'

Çin'de yarım milyar yıllık fosil bulundu.

Çin'de bulunan Danshui nehrinin yakınlarında gerçekleştirilen bilimsel kazıda tam 518 milyon yıl öncesine ait binlerce farklı fosil bulundu. Fosiller yaş itibariyle bilim tarihine geçecek bir anlam ifade ediyor...

Çinli bilim insanları, Çin'in Hubei eyaletinde bulunan bir nehir kıyısında binlerce farklı fosille karşılaştı. Yaklaşık olarak 518 milyon yıllık olduğu tahmin edilen fosiller için Paleontologlar, göz ve iç organlar gibi yumuşak dokuların çok iyi korunduğunu ifade ediyor.

Bulunan fosillerin son 100 yılın en büyük keşiflerinden biri olduğu ifade ediliyor.
Bulunan fosillerin son 100 yılın en büyük keşiflerinden biri olduğu ifade ediliyor.

Nehir kıyısında gerçekleştirilen arama çalışmalarında karşılaşılan fosillerin yarıdan fazlasının henüz keşfedilmemiş türlere ait olduğu ifade edilirken fosillerin Kambriyen dönemine ait olduğu da belirtiliyor. Büyük kısmı yumuşak dokulu canlılardan oluşan bu tür canlıların fosilleşme ihtimalinin çok düşük olması nedeniyle oldukça önemli bir araştırmada 20 bini aşkın numune bulunmuş durumda. Bulunan fosillerden yalnızca 4351'inin incelenebildiğini de hatırlatalım.

Araştırmada 20 binden fazla numune bulunmuş durumda.
Araştırmada 20 binden fazla numune bulunmuş durumda.

'İlk kez korunmuş bir denizanasıyla karşılaşılıyor'

Ani bir tortulaşma sebebiyle bu kadar iyi korunabildikleri düşünülen bu fosiller için araştırmayı gerçekleştiren Çin Kuzeybatı Üniversitesi’nden Profesör Şingliang Zhang ‘canlıların kökenine dair çok önemli bir kaynak’ olduğunu ifade etti. Bu keşfin son 100 yılın en büyük keşiflerinden biri olduğunu söyleyen paleontolog Allison Daley, keşifle ilgili olarak şunları dile getirdi:

  • "Aklımı başımdan aldı, bir paleontolog olarak bu kadar inanılmaz bir keşfe tanık olacağımı tahmin bile edemezdim. İlk kez korunmuş bir denizanası görüyoruz."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >