Bill Gates, her 20 yılda yeni bir salgın olabileceği konusunda uyarıyor

Bill Gates
Bill Gates

Bill Gates, koronavirüs benzeri bir salgının muhtemelen 'her 20 yılda bir' olabileceği konusunda uyarıyor.

Bu ayın başında Financial Times'a konuşan Gates, KOVID-19'un 'insanların hayatlarında karşılaşabilecekleri en büyük olaylardan biri' olduğunu da belirtiyor.

67 yaşındaki milyarder, koronavirüs gibi küresel sağlık krizinin 1 yıldan daha kısa sürede 30 milyon insanı öldürebileceğini belirterek, sağlık hastalık riski konusunda uyarıyor.

Microsoft kurucu ortağı Bill Gates, geçtiğimiz haftalarda 'hayır işlerine' daha fazla vakit ayırmak istediğini bildirip Microsoft Yönetim Kurulu'ndaki görevinden ayrılmıştı. Gates, Coronavirüs pandemisiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yapmaya devam ediyor.

İnsanların evde kalması gerektiğini özellikle belirten Bill Gates, haftalar önce Reddit'ten gelen soruları yanıtlarken de sosyal izolasyonun önemini vurgulamıştı.

Bu sorular arasında en çok merak edilenlerden biri de elbette aşı çalışmalarıydı.

  • Bill Gates, bu tip salgınların her 20 yılda bir yaşanabileceğini belirtiyor. SORU: Bir aşının geliştirilmesi için 18 aylık zaman çizelgesinin kısaltılma şansı var mı?
    CEVAP: Bu harika bir soru. Aşı yapmak için 6'dan fazla farklı çaba var. Bazıları, ispatlanmış RNA adı verilen yeni bir yaklaşım kullanıyor. Bazılarının işe yaramayacağını bilen farklı yaklaşımlar için çok sayıda üretim yapmamız gerekecek. Dünyayı korumak için kelimenin tam anlamıyla milyarlarca aşıya ihtiyacımız olacak. Aşılar, güvenli ve etkili olduklarından emin olmak için test gerektiriyor. Grip gibi bazı aşılar yaşlılar için uygun değil. Aldığımız ilk aşılar sağlık çalışanlarına ve kritik birimlerde görev yapanlara gidecek. Her şey yolunda giderse 18 aydan önce olabilir. Bu konudaki çalışma son sürat devam ediyor.
Her 20 yılda bir yaşanabilir.

Gates, yeni açıklamalarında da koronavirüs pandemisinin 'insanların 20 yılda bir yaşayabileceği en büyük olaylardan biri' şeklinde yer veriyor. Üstelik her 20 yılda bir gerçekleşebileceği konusunda da uyarıyor.

  • Tüm bunları iyi yapmanın maliyeti, burada yaşadıklarımıza kıyasla çok küçük.

Bu salgından edinilen derslerin insanları bir dahaki sefere daha iyi hazırlanmaya teşvik edeceğinden emin olduğunu da belirten Gates, salgının etki ve maliyetinin çok büyük olduğunun altını çiziyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >