Bill Gates neden sivrisinek fabrikası kurdu?

Bill Gates
Bill Gates

Dünyanın en zengin insanları arasında yer alan Bill Gates'in 18 Ağustos'ta attığı bir tweette Kolombiya’da bilim insanlarının sivrisinek ürettiğini söylemesi üzerine 'planlı salgın' korkusu kullanıcıları sardı. Sosyal medyada gündem olan iddiaya göre Gates, sivrisinekleri biyolojik bir silaha dönüştürüyor. Üstelik sosyal medyasından 'gizli' mesajlar da veriyor.

Koronavirüs salgınının ardından Bill Gates, sivrisinek projesiyle yeni bir salgın üzerinde çalıştığı iddiasıyla yine gündemdeki yerini aldı.

Ancak ilk bakışta sivrisinek üreten bir fabrika kulağa garip gelse de fabrika, sivrisinek kaynaklı bulaşıcı hastalıklardan korumaya yönelik çalışmalar yapıyor.

Sivrisinek kaynaklı hastalıkların seyri azaltılmak isteniyor

GatesNotes platformunda yer alan bilgiye göre; Wolbachia adlı bakteriyle üretilen sineklerle, sivrisinek kaynaklı hastalıkların seyri azaltılmak isteniyor.

Fabrikada üretilen sivrisinekler dang humması, zika, chikungunya ve sarı humma gibi virüsleri insanlara bulaştırmalarını engelleyen Wolbachia adlı bakterileri taşıyor.

Sivrisineklerden bulaşan Batı Nil Virüsü nedeniyle Yunanistan'da 11 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından bu virüse yakalanan 10 kişiden birinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

Komşuda çıkan vakalar, Türkiye'de de tedirginliğe yol açıyor.

"Basite inanmak daha kolay"

Koronavirüs aşılarına çip yerleştirdiğine dair iddialar ile ilgili yaptığı bir açıklamada Gates, komplo teorilerinin "tıklamanın eğlenceli" olduğunu ve insanların, COVID-19’un hızlı gelişiminin ardındaki karmaşık bilimi anlamaktansa, aşıların yalnızca kar için yaratıldığı iddiası gibi "basit açıklamalara" inanmasının daha kolay olabileceğini söylemişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >