Binlerce Erzurumlu 'ecdada saygı' yürüyüşüne katıldı

Erzurum'da "ecdada saygı" yürüyüşü
Erzurum'da "ecdada saygı" yürüyüşü

Erzurum'da genç, yaşlı, çocukların da bulunduğu binlerce kişi, ellerinde Türk bayraklarıyla tarihte "93 Harbi" olarak anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın en çetin muharebelerinin yaşandığı ve düşmek üzere iken ellerindeki balta ile nacaklarla savaş meydanına koşan halkın desteğiyle düşmanın yenildiği Topdağı'ndaki Aziziye Tabyaları'na saygı yürüyüşüne katıldı.

Genç, yaşlı ve aralarında çocukların olduğu binlece Erzurumlu, ellerinde Türk bayraklarıyla 140 yıl önce Osmanlı-Rus Savaşı'nın yaşandığı Aziziye Tabyaları'na saygı yürüyüşünde bulundu.

Bu yıl beşincisi gerçekleştirilen saygı yürüyüşünü Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi organize etti.

Erzurum kent merkezine 4 kilometre uzaklıktaki Top Dağı'nda yer alan Aziziye Tabyaları'na yapılan yürüyüş öncesi, sabah ezanının ardından tarihteki gibi cami hoparlörlerinden "Ey Erzurumlular, ey ahali. Düşman Aziziye tabyalarını bastı. Allah'ını seven, eli silah tutan herkes, askerlerimizin yardımına koşsun. Vatanını ve milletini seven yetişsin." çağrıları yapıldı.

Ezan ve çağrılarla kentteki camilerde buluşan yaklaşık 20 bin vatandaş, sabah namaz sonrası okunan selalar eşliğinde önce Karskapı Şehitliği'ne yürüdü.

Ruslar ve Ermenilere karşı mücadele edilen tabyaları gezen vatandaşlar, Aziziye savunmasındaki fedakarlığıyla tarihe geçen Nene Hatun'un kabrini de ziyaret etti.

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, yürüyüş sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, tam 140 yıl önce 1877 yılının kasım ayında Aziziye Destanı'nın yaşandığını hatırlatarak, şunları dile getirdi:

"Üzerinde bulunduğumuz Aziziye Tabyası'nın sabah saatlerinde düşman tarafından gizlice işgal edilmesi üzerine cami minarelerinden olayın duyurulması sonucu bütün Erzurumlular, kadın, erkek, yaşlı, genç ellerine geçirdikleri silah namına ne varsa burada askerimizle omuz omuza vererek düşmanı bu tabyadan atıp Erzurum'u işgalden kurtardı. Bu destanın 140. yılında, o insanların çocukları ve torunlarıyla hep beraber sabah namazından sonra tabyalara yürüdük ve o günleri tekrar yad ettik."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >