'Binlerce Filistinli' ifadesini 'binlerce terörist' olarak çeviren YouTube hatadan döndü

Arşiv
Arşiv

ABD merkezli video izleme platformu YouTube geçtiğimiz günlerde GZT'nin 'Öyle mi?' programının 'İsrail'in Gazze için en saçma açıklaması' adlı bölümünde otomatik alt yazı özelliğinde 'binlerce Filistinli' ifadesini 'binlerce terörist' olarak çevirmişti. Skandalla ilgili YouTube, GZT yetkililerine olayın teknik hata olduğu ve düzeltmesi için çalışmaların başlatıldığı bilgisini verdi. Bugün ise platform yaptığı hatadan dönerek 'Filistinli' ifadesini 'terörist' diye çeviren otomatik alt yazı özelliğini kaldırdı.


YouTube, geçtiğimiz günlerde GZT videosunda yaşanan çeviri skandalıyla ilgili açıklama yaptı. YouTube Türkiye yaptığı açıklamada olayın teknik hata olduğu ve düzeltmesi için çalışmaların başlatıldığı bilgisini paylaştı. GZT yetkililerinin girişimleri sayesinde YouTube hatasından dönerek 'Filistinli' ifadesini 'terörist' diye çeviren otomatik alt yazı özelliğini kaldırdı.

GZT, Algoritmik Adalet Ligi'ne başvurmuştu

YouTube'da GZT'nin 'Öyle mi?' programının 'İsrail'in Gazze için en saçma açıklaması' adlı bölümünde otomatik alt yazı özelliğinde 'binlerce Filistinli' ifadesini 'binlerce terörist' olarak çevirmişti. İşgalci İsral'in Filistinli sivillere yönelik saldırılarını görmezden gelen site, daha önce de birçok sansür uygulamasıyla gündeme gelmişti.

GZT yaşanan bu adaletsizliğe sessiz kalmayarak konuyla ilgili Algoritmik Adalet Ligi'ne başvuruda bulunmuştu.

'Binlerce Filistinli' ifadesi 'binlerce terörist' olarak çevrildin
'Binlerce Filistinli' ifadesi 'binlerce terörist' olarak çevrildin

Algoritmik Adalet Ligi nedir?

  • Massachusetts Institute of Technology'de okuyan siyahi bir öğrenci olan Joy Buolamwini, bilgisayarının kendisini yalnızca beyaz bir maske taktığında tanıyabildiğini fark etti. Bunun üzerine farklı algoritmalarda birçok deneme daha yaptı ve aynı sonuçlarla karşılaştı. Buolamwini yaşadığı adaletsizlikler karşısında ırkçı algoritmalarla mücadele etmek için 2016'da Algoritmik Adalet Birliği (AJL) adlı bir örgüt kurdu.

Konu sosyal medyada tepkiyle karşılanmıştı

Yaşanan olay sosyal medya sitelerinden Twitter kullanıcıları tarafından tepki ile karşılanmıştı.

Kullanıcılar, ''Bu kavga bir yanıyla da algoritmaya karşı kavgadır. Algoritma da cephelerimizden biridir” dediğimiz de “amma da abartıyorsun” diyenler aşağıdaki örneği ciddiye alsınlar lütfen'' dedi.

Bir çok kullanıcı Türkçe ve İngilizce yorumlarda bulunarak yaşanan skandala karşı çıktı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >