Bir yandan işgalci bir yandan ‘uzlaşmacı’ ülke: Ermenistan

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Türkiye’yle ön koşullar olmadan diplomatik ilişkiler kurmaya hazır olduklarını belirtti. Paşinyan’ın bahsettiği “ön koşulları” ve Ermenistan- Türkiye ilişkilerinin geçmişini sizler için 6 maddede sıraladık.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan "Bölgenin daha güvenli, barışçıl ve müreffeh olması için yapıcı olmaya hazırız" dedi. Fakat gerçekten bu kadar 'yapıcı' mı hareket ediyorlar? İşte 6 maddede Türkiye- Ermenistan ilişkileri

1- Türkiye Ermenistan’ın bağımsızlığını 1991’de tanıdı. Ekonomik krizle başa çıkmaya çalışan Ermanistan’a o yıllarda insani yardımda bulunuldu. Bunun yanında ülkenin uluslararası kuruluşlarla olan ilişkilerini geliştirmesi için Türkiye tarafından ciddi çabalar harcandı.

2- 1993’de Ermenistan’ın Azerbaycan’ın Kelbecer bölgesini işgal etmesi üzerine Türkiye’den Ermenistan’a olan doğrudan ticaret sona erdirildi. İki ülke arasındaki sınır kapatılarak kara, hava ve demiryolu bağlantıları kesildi.

Alican sınır kapısı 1993'ten beri hizmet vermiyor.
Alican sınır kapısı 1993'ten beri hizmet vermiyor.

3- Ermenistan’la olan ilişkilerin düzeltilmesi yönünde Türkiye tarafından 2009’da önemli bir adım atıldı. 10 Ekim 2009’da İsviçre’nin arabuluculuğu üstlendiği zirvede Türkiye ve Ermenistan arasında ikili ilişkilerin normalleştirilmesi adına iki protokol imzalandı.

4- Protokoller onaylanmalarının uygun bulunması için TBMM’ye sevk edildi. Ermenistan ise protokolleri Anayasa Mahkemesine ileterek incelenmesini istedi. Ermenistan Anayasa Mahkemesi protokolü uygun bulmakla beraber anlaşmanın ruhuna aykırı gelen düşmanca ön koşulların olmasına karar verdi.

Ermenistan Anayasa Mahkemesi sürece baltayı vuracak kararı vererek ilişkilerin normalleşmesi sürecini başlamadan bitirdi.
Ermenistan Anayasa Mahkemesi sürece baltayı vuracak kararı vererek ilişkilerin normalleşmesi sürecini başlamadan bitirdi.

5- Ermenistan ilgili protokollerin 2018 yılında hükümsüz olduğunu ilan etti. Türkiye’nin yapıcı adımlarına karşı Ermanistan hükümetinin özellikle Karabağ sorununda uyguladığı düşmanca tutumdan ilişkilerin normalleşmesine engel olmaktadır.

6- Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın bahsettiği ‘ön koşullar’, Azerbaycan’ın işgal edilen topraklarıyla ilgilidir. Türkiye, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne gösterdiği saygıdan dolayı ilişkilerin normalleşmesi şimdilik mümkün görünmemektedir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >