BM'den Mynmar lideri Suu Çii'ye ‘son şans’ uyarısı

 BM Genel Sekreteri Guterres’ten Myanmar lideri Suu Çii’ye ‘son şans’ uyarısı geldi.
BM Genel Sekreteri Guterres’ten Myanmar lideri Suu Çii’ye ‘son şans’ uyarısı geldi.

BM Genel Sekreteri Guterres’ten Myanmar lideri Suu Çii’ye ‘son şans’ uyarısı geldi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar'ın Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin, ülkedeki durumu tersine çevirmesini beklediğini vurgulayarak, "Bir şansı var, bunu yapmak için son bir şansı." dedi.

Guterres, BBC'nin HARDtalk programına verdiği röportajda Suu Çii'nin Arakanlı Müslümanlar (Rohingya) konusunda bir an önce harekete geçmezse yaşanacak trajedinin tüm yönleriyle korkunç olacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres

Myanmar'daki demokrasinin halen sorunlu olduğunu savunan Guterres, ülkede ordunun hala üstünlüğü elinde tuttuğunu ve Arakan eyaletinde sahada yapılanlar konusunda baskı oluşturduğunu dile getirdi.

Guterres, "Tabii ki ülkenin liderinin durumu zaptetmesi, tersine çevirmesini bekliyorum. Bir şansı var, bunu yapmak için son bir şansı var." diye konuştu.

Ordunun saldırının "etnik temizlik" derecesine ulaşabileceği uyarısı yapan Guterres, "Eğer durumu şimdi tersine çevirmezse yaşanacak trajedi tamamıyla korkunç olacak ve maalesef bunun ileride nasıl telafi edebileceğine dair bir yol göremiyorum." ifadesini kullandı.

Çii’ye verilen Nobel Barış Ödülü’nün geri alınması talebi

Myanmar lideri Aung San Suu Çii'nin Nobel Barış Ödülü'nün geri alınması talebi merkezi Fas'in başkenti Rabat'ta bulunan İslami Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyonu'ndan gelmiş, Arakanlı Müslümanlara yönelik tutumdan ötürü ödülünün geri alınması istenmişti.

Suu Çii’nin inkarları işe yaramadı

Suu Çii, yıllar boyu Myanmar ordusunun Müslümanlara işkence, tecavüz ve katliam iddialarını reddetti, ancak son günlerde İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün, Arakan'ın Rathidaung kentine bağlı Chein Khar Li adlı Müslüman köyünün yüzde 99'unun yanarak yok olduğuna dair yeni uydu görüntülerini yayınlamasıyla, Suu Çii'nin itirazları yalanlanmış oldu.

Binlerce Müslüman hayatını kaybetti

Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere yönelik saldırılarında, 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Saldırılarda 200 civarı köy, ordu ve Budist milliyetçiler tarafından yakıldı ya da kullanılmaz hale getirildi. On binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle halen bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da denizyoluyla Bangladeş'e geçiyor.

Bangladeş'e 25 Ağustos'tan bu yana 400 bine yakın Arakanlı Müslüman ulaştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >