Bosch, sürücüsüz otomobiller için LIDAR sensörler üretmeye başladı

Bosch
Bosch

Bosch, sürücüsüz otomobiller için LIDAR sensörlerin seri üretimine geçildiğini duyurdu.

Maliyetlerin önemli oranda düşmesini sağlayan bu hamle, üreticilerin artık Bosch'a da yönelmesini sağlayacak gibi görünüyor.

Alman üretici Daimler, kısa bir süre önce Mercedes-Benz ve Bosch'un halka açık trafikte sürücüsüz araç testlerine başladı.

Bosch'un LIDAR sensörleri üretmesiyle birlikte maliyetlerin düşmesi bekleniyor.
Bosch'un LIDAR sensörleri üretmesiyle birlikte maliyetlerin düşmesi bekleniyor.

Ortaklaşa geliştirilen sürücüsüz araçlar ve teknolojiler ilk olarak Kaliforniya eyaletine bağlı San Jose'da yola çıktı. Özellikle San Jose'in seçilmesinin en önemli sebebi ise çevresel etkiler ve şehrin yapısı. Yani bu bölgede sürücüsüz otomobilin kendini geliştireceği kadar fazla şeyle karşılaşacağı öngörülüyor.

İlk olarak şehrin farklı noktalarında Uberbenzeri bir taşımacılık modeliyle test edilecek olan otomobiller, elbette kısıtlı bir kullanıcı kitlesine hizmet verecek. Ancak araç sayısının artmasıyla testlerin kapsam alanının daha da genişlemesi söz konusu.

Eğer otonom sürüş günümüzde bir gerçek haline geldiyse bu teknoloji güvenli şekilde çalışmak zorunda. İşte bu noktada San Jose'deki pilot projemiz gibi testlere ihtiyacımız var.

Bosch'ta mühendislik biriminin başındaki Dr. Michael Fausten, test projelerinin bu teknolojiyi gerçeğe dönüştürmede büyük önem taşıdığını söylüyor.

  • LIDAR nedir? LIDAR sensörler her türlü hava koşulunda tam performans sergiliyor. Böylece yağmur ve kar olduğunda dahi otomobile yerleştirilen sensörler sorunsuz bir şekilde görev yaparak çevredeki nesneleri algılayabiliyor.

Şirket son olarak da LIDAR sensörler geliştirdiğini duyurdu. Hatta şu anda bu sensörlerin üretime hazır olduğunu da bildirdi. Peki ama bu ne anlama geliyor? Yani aslına bakılırsa LIDARsensörler üreten yeni bir şirketin ortaya çıkmasıyla fiyatların daha ekonomik hale gelmesi söz konusu. Yani sürücüsüz otomobil geliştiren şirketler LIDAR sensörleri artık Bosch'tan da satın alabilirler.

LIDAR'ın çalışma mantığı, bölgenin üç boyutlu haritasının oluşturulmasına dayanıyor. Böylece çevre gerçek zamanlı olarak analiz ediliyor. Ortaya çıkan haritalar da doğal olarak sürücüsüz otomobillerin 'güvenlik' konusunda çok daha iyi bir seviyeye gelmesini sağlıyor.

Bosch buna ek olarak sürücüsüz otomobillerin kamera teknolojilerine yapayzekâyı da dahil ediyor. Böylece nesne takibi gibi ayrıntılar yapay zekâ yardımıyla daha doğru hale geliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >