BTK başkanı açıkladı: "Dünyada 5G kullanan ilk ülkelerden birisi biz olacağız"

5G.
5G.

IEEE-ICET, Uluslararası Mühendislik ve Teknoloji Konferansı’nın ikincisi Altınbaş Üniversitesinin desteğiyle Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4.5G ihalesiyle 5G’nin de önünün açıldığını hatırlattı.

Konferansın ardından değerlendirmede bulunan Altınbaş Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Oğuz Bayat, teknoloji ve mühendislik alanında uluslararası bir konferans gerçekleştirdiklerini söyledi. Konferansta daha çok Big data, ‘Bulut’ teknolojileri ve 5G teknolojileri hakkında sunumlar yapıldığını aktaran Doç. Dr. Bayat, 24 ülkeden 100 araştırmacının katılım gösterdiğini kaydetti. Çok önemli 100 bilim adamı ile geleceğin teknolojisini şekillendirdiklerini vurgulayan Doç. Dr. Oğuz Bayat, sunumların ardından bildirilerin IEEE’nin veri tabanında tüm dünyaya duyurulacağını bildirdi.

"Teknopark, sanayinin kalbi"

Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Uçan, teknoparkların Türkiye’de çok önemli olduğunu işaret ederek, bu yapıların daha tam olarak hedeflerine ulaşamadığına değindi. Altınbaş Üniversitesi olarak teknopark kurma çalışmalarının devam ettiğini belirten Prof. Dr. Uçan, “Teknopark sanayinin kalbi olmalıdır. Üretim üssü olmalıdır. Sadece vergi muafiyetlerinden dolayı teknopark kurulmamalıdır. Altınbaş Üniversitesi bu düşüncenin dışında bir teknokent kuracaktır. Teknoparkı üniversite ve sanayi iş birliği açısından çok önemli buluyoruz. Üniversite olarak hedefimiz, sanayinin problemlerini üniversite hocalarıyla buluşturmak, hocalarımızın bilgilerini de sanayiye aktarabilmektir. Bu yolda ilerliyoruz. Firmalar da teknoparka gelmek için değil, patent alabilmek için, üretim yapabilmek için, piyasada söz sahibi olmak için teknoparkın önemini anladılar” dedi.

"4.5 G ihalesiyle 5G'ninde önünü açmıştık"

4.5 G’yi son nokta olarak görmediklerini vurgulayan Sayan, “4.5G ihalesiyle biz 5G’nin de önünü açmış olduk. 5G esasında bütün haberleşme teknolojilerinde adeta çığır açacak. 2G ile sadece telefonlar arasında ses haberleşmesi vardı. 3G’de data biraz kullanılmaya başlandı. 4.5G ise hayatımız birçok alanında var oldu. Evden çıkarken cüzdanınız unutsanız geri dönmüyorsunuz ama cep telefonu için geri dönüyorsunuz” diye konuştu.

"5G kullanım test sahası kuruldu"

5G’nin 2020 yıllarında ticari olarak ilk uygulamalarını görmeye başlayacaklarını kaydeden Sayan, “Dünyada 5G kullanan ilk ülkelerden birisi biz olacağız. Bunu yapabilmek için de çalışmalara başladık. 5G’nin standartlarında, patentlerinde birçok ülke şu an bizde çalışma yapmaktadır. Geçtiğimiz yıl 4.5 G ihalesinin hemen ardından 5G Türkiye Forumu’nu kurduk. 5G’nin kullanımıyla ilgili bir test sahası oluşturduk. ODTÜ, Bilkent, Hacettepe Üniversitelerimizle, Turkcell, Vodafone, Türk Telekom iş birliğiyle bir test sahası oluşturuldu. Bu sahada 5G’nin ilk denemeleri yapılacak. 100 bini aşkın öğrenci, sağlık kuruluşları 5G, tüm Türkiye’de yaygınlaşmadan bu vadide ilk denemelerini yapıyor olacaklar. Ankara’da böyle, İstanbul’da birçok üniversiteyle görüşmelerimiz devam ediyor. Onları da projeye dahil edeceğiz.” dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >