Bulgaristan ile kıyasıya yarış: Volkswagen'in yeni fabrikası Türkiye'de açılacak mı?

Fotoğrafta, Volkswagen'in üretim bantlarından biri görünüyor.
Fotoğrafta, Volkswagen'in üretim bantlarından biri görünüyor.

Bir süredir Doğu Avrupa'da yeni bir üretim tesisi açmanın çalışmalarını sürdüren Volkswagen'in Türkiye ve Bulgaristan arasında bir tercih yapacağı biliniyor.

Volkswagen'e bağlı farklı markaların da tesis içinde üretilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Şirketin yapacağı yatırımın ise yaklaşık 1,3 milyar avro tutarında olması bekleniyor.

Türkiye ve Bulgaristan arasında bir tercih yapacak olan Volkswagen'in tesisin üretime başlamasıyla yaklaşık 4 bin kişiye istihdam sağlayacağı konuşuluyor.

İki ülke arasında tercihin önümüzdeki günlerde açıklanması beklenirken Türkiye'nin oldukça önde olduğu tahmin ediliyor. Tesisin 2020 sonunda inşasının bitmesi 2022'de ise üretime başlayacağı iddia ediliyor.

Türkiye ve Alman otomobil devi Volkswagen arasında süren görüşmelerde sona yaklaşıldı. Türkiye ve Bulgaristan arasında bir tercih yapacak olan firmanın Türkiye'ye daha sıcak baktığı biliniyor. Volkswagen Üretim Sorumlusu Andreas Tostman geçtiğimi hafta yaptığı açıklamada, "Türkiye ile görüşmelerimiz tamamlanmak üzere" demişti.

Totman, görüşmelerin yaklaşık 2 hafta içinde tamamlanacağını da belirtmişti.

Neden Doğu Avrupa?

Alman otomotiv devi Volkswagen, bu yılın başında Avrupa’daki emisyon sınırlamasından dolayı Almanya’daki fabrikalarında elektrikli araç üretimine yoğunluk vereceğini duyurmuş, bundan dolayı Doğu Avrupa’da yeni bir fabrika kuracağını açıklamıştı.

Yeni fabrikanın ise Türkiye ve Bulgaristan'da olacağının sinyalini veren şirket, yeni tesisin Türkiye'de olacağına yönelik açıklamalarla dikkati çekmişti.

Şirketin Meksika'da bulunan fabrikasından bir kare.
Şirketin Meksika'da bulunan fabrikasından bir kare.

Yeni fabrikada hangi modeller üretilecek?

Bazı önemli modellerinin konvansiyonel motorlu (benzin/dizel) versiyonlarını bu fabrikada üreteceğini açıklayan Alman devinin 1,3 milyar dolar yatırımla gelmesi bekleniyor.

Neden Türkiye'yi seçsin?

Alman otomotiv devinin iki ülke arasında Türkiye'yi seçme ihtimali her geçen gün öne çıkıyor. 2002-2018 yılları arasında 154,6 milyar dolar uluslararası yatırım çeken Türkiye, yabancı firmaların da önemli yatırım merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Volkswagen'in üretimi tamamlanan otomobilleri alanda bekletilirken görülüyor.
Volkswagen'in üretimi tamamlanan otomobilleri alanda bekletilirken görülüyor.

Volkswagen'in Türkiye yatırımı ne anlama geliyor?

2020 yılında inşaatının tamamlanmasının ardından 2022'de faaliyete geçmesi planlanan tesis en az 4 bin kişiye istihdam sağlayacak. Volkswagen'e bağlı Seat ve Skoda'nın da bu tesiste üretileceği açıklanmıştı. Üretim alanının genişlemesiyle istihdam sayısının da artması da bekleniyor.

Türkiye otomotiv sektöründe hangi konumda?

Fiat, Renault, Mercedes-Benz, MAN, Otokar, Honda, Toyota, Hyundai gibi dünya devlerinin otomobillerinin üretimini yapan Türkiye, yan sanayideki gelişmeler ışığında oldukça olumlu bir tablo çiziyor.

2018'i 31,6 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ihracat rakamıyla kapatan Türk otomotiv sektörü, 39 ülkeye 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirmişti.

  • Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerinden derlenen bilgilere göre, otomotiv sektörü geçen yıl ihracatta yüzde 11'lik artışla 31,6 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek dış satımını gerçekleştirdi.

Volkswagen ne diyor?

Volkswagen'in Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Andreas Tostmann, geçtiğimiz perşembe günü Berlin'de gazetecilere yaptığı açıklamada, şu an sözleşmenin son hali üzerine konuşulduğunu ve sözlü olarak varılan mutabakatların kağıda dökülme aşamasında olduğunu söyledi.

Tostmann, yatırım için farklı ülkelerle mi görüşüldüğü sorusunaysa, konuyu şu an Türkiye ile neticelendirmeye yoğunlaştıkları yanıtını verdi. Tostmann, "Yeni bir fabrika için sürdürülen görüşmelerin finalindeyiz. Önümüzdeki iki haftada konunun karara bağlanmasını bekliyoruz" dedi.

VW Yönetim Kurulu Başkanı Herbert Diess
VW Yönetim Kurulu Başkanı Herbert Diess

Fabrika nerede kurulabilir?

Şirketin Türkiye'de kurmayı planladığı fabrikanın yılda 300 bin araç üretme kapasitesinde olacağı bekleniyor. Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin yılda 2 milyon üretim kapasitesiyle çalıştığı biliniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >