Bunu mu demek istediniz: 'Google, arama ve haberlerden kaç para kazanıyor?'

Google.
Google.

Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyet gösteren 2.000'i aşkın gazeteyi temsil eden Haber Basın Birliği (NMA), Google'ın 2018 yılı boyunca arama ve haberlerden kaç para kazandığını ortaya koydu.

NMA'nın verilerine göre Google, gösterdiği içeriklere reklam vermek isteyen kullanıcılardan astronomik ücretler kazanıyor.

Yanlış aratılan ve 'bunu mu demek istediniz?' sorusuyla yeniden yönlendirilen aramalar bile Google'ın kasasına 'para' olarak giriş yapıyor.

1995 yılının puslu bir kış akşamı, lisansüstü eğitimi için Stanford'a gitmeyi düşünen Larry Page'e, o sıralarda Stanford Üniversitesi'nde eğitim alan Sergey Brin, etrafı göstermekle görevlendirildi. İşte, Google'ın tüm hikayesi böyle başladı. Öğrenci yurdundaki odalarında çalışarak, bağlantılar aracılığıyla World Wide Web'deki bağımsız sayfaların önem derecesini belirleyen bir arama motoru oluşturan ikili, ilk etapta Backrub olarak belirledikleri (Şükür ki bu isimde ısrarcı olmadılar.) sisteme 1 rakamı ve ardından gelen 100 tane 0'ı temsil eden Google ismini verdi.

Larry Page, Google için ortaya koyduğu proje ve çalışmalarla şirketi oldukça başarılı bir noktaya getirmeyi başardı.
Larry Page, Google için ortaya koyduğu proje ve çalışmalarla şirketi oldukça başarılı bir noktaya getirmeyi başardı.

2018 yılında 4 milyar 700 milyon dolar!

Larry Page ve Sergey Brin'in 'tüm dünyadaki bilgileri düzenlemek ve bunları herkes için erişilebilir kılarak kullanışlı hale getirmek' misyonuyla çıktığı yolun sonunda dünya tarihinin en büyük teknoloji şirketlerinden birinin oluşacağını tahmin eden insan sayısı kaçtır bilinmez fakat ikili bunu başardı. Saniyede 79 bin 245 dolar kazanan şirketin bu aşamaya gelmesi birçok farklı aşamadan geçmesi gerekti. Bugün, Amerika Birleşik Devletleri'nde yayın yapan ve 2 bini aşkın gazeteyi temsil eden Haber Basın Birliği (NMA) tarafından ortaya konan veriler, Google'ın yalnızca iki kalemden elde ettiği kazancı ortaya koydu. NMA'ya göre Google, aramalar ve Google Haberler üzerinden en 2018 yılı boyunca en az 4 milyar 700 milyon dolar kazanıyor.

Google, Haberler uygulaması üzerinden her gün milyonlarca farklı kullanıcıya ulaşabiliyor.
Google, Haberler uygulaması üzerinden her gün milyonlarca farklı kullanıcıya ulaşabiliyor.

'İnternet üzerinde bir şey sizin için bedava ise ürün sizsiniz' cümlesinin önemini ortaya koyacak bir hareketlenme, Google için uzun zamandır geçerli durumda. Google servislerini kullanan insan sayısının fazlalığı ve bu insanlar reklam göstermek isteyen kurum veya bireyler, Google'ı zengin yapmaya yetiyor. Firmanın onlarca kalem arasında önemli kazanç kaynaklarından biri olarak da haberler sistemini göstermek mümkün. Haber sitelerine yönelik aramalardan ve Google Haberler uygulamasından kazanç elde eden firma, ABD’de bir araştırmaya konu oldu. Ülke genelinde 2000’den fazla basın kuruluşunu temsil eden Haber Basın Birliği (NMA), internet devinin bu hizmetlerden ne kadar kazanç elde ettiğini hesapladı.

Google aramaları, şirket için önemli bir gelir kalemi olarak değerlendiriliyor.
Google aramaları, şirket için önemli bir gelir kalemi olarak değerlendiriliyor.

'Gazeteler de bu gelirden hak almalı'

Haber Basın Birliği (NMA) Başkanı David Chavern tarafından yapılan açıklama, Google'ın haber ve arama hizmetlerinden yalnızca 2018 yılı boyunca 4.7 milyar dolar kazanç elde ettiğini ortaya koyuyor. Araştırmanın temel motivasyonu olarak değerlendirebileceğimiz önemli noktalardan biri ise hiç şüphesiz Google'ın oluşturamadığı 'adaletli paylaşım' ortamı. David Chavern, ülkede faaliyet gösteren gazetelerin de Google'ın kazandığı 'haber ücretlerinden' pay alması gerektiğini savunuyor.

The New York Times, Google'ın haksız rekabet hamlelerini Avrupa Parlamentosu'na taşıma hedefinde.
The New York Times, Google'ın haksız rekabet hamlelerini Avrupa Parlamentosu'na taşıma hedefinde.

Chavern’in açıklamalarını haber haline getiren The New York Times, sektörde gazetelerin toplam dijital reklam gelirinin 5.1 milyar dolar olduğunu belirtti. Yani Google’ın kazancı ile bütün gazetelerin toplam kazancı neredeyse denk durumda bulunuyor. David Chavern ayrıca,

  • “Haber medeni toplumu ayakta tutan önemli bir içerik biçimidir. Okurundan yazarına, politikacısına sanıyorum ki herkes, gazeteciliğin ortadan kalkması halinde, bunun cumhuriyeti sürdürebilip sürdüremeyeceğimiz açısından korkunç bir sonuç olacağını anlıyor.”

açıklamasında bulunarak durumun önemine dikkat çekti.

Google'ın haber ve aramalar üzerinden kazandığı ciddi meblağları herhangi bir farklı odakla paylaşması neredeyse imkansız olsa da Gazeteciler Birliği'nin bu konuda itici bir güç olabileceğinden bahsedilebilir.

"Bir lider olarak benim işim, şirketteki herkesin büyük fırsatlara sahip olmasını, önemli bir etkiye sahip olmasını ve toplumun yararına katkıda bulunduğunu hissetmesini sağlamaktır."

--- Larry Page ---