Büyük keşif: 60 milyon yuva bulundu

Dünyanın en büyük balık üreme alanı Antarktika'da keşfedildi
Dünyanın en büyük balık üreme alanı Antarktika'da keşfedildi

Antarktika'da tesadüf sonucu dünyanın en büyük balık üreme alanı bulundu. Keşif bir kameranın görüntüleri sayesinde ortaya çıktı. Bulunan bölgedeki ekosistemin eşsiz bir şekilde korunduğu belirten yetkililer, Weddell Denizi'nin korunaklı bölge olması gerektiğini belirttiler.

Antarktika'da dünyanın en büyük balık üreme alanı
keşfedildi. Weddell Denizi'nin güneyindeki okyanus tabanında yaklaşık 60 milyon buz balığı yuvası bulunduğu açıklandı. Eşit aralıklarla oluşturulan yuvaların ortalama bin 735 yumurta içerdiği belirtildi.

Benzersiz canlılar tesadüfen keşfedildi

Haber Global'in haberine göre, koloni Şubat 2021'de, geminin yaklaşık yarım kilometre altındaki deniz yatağını inceleyen Alman kutup araştırma gemisi Polarstern tarafından tesadüfen keşfedildi. Rutin veri toplama görevinde olan geminin arka tarafına takılı ve sürekli deniz altında fotoğraf ve görüntü kaydeden otomobil boyutunda bir kamera sistemi bulunuyordu.

Current Biology adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarı olan Alfred Wegener Enstitüsü'nden araştırmacı Autun Purser, "Dört saat dolaştıktan sonra balık yuvasını keşfettik. 15 yıllık bir okyanus bilimcisi olarak hiç böyle bir şeyi daha önce görmemiştim. Fotoğrafları çektikten sonra dalıştan sonra, bu tür balıkları bilen kıyıdaki uzmanlara e-posta gönderdik. Evet, bu canlılar oldukça benzersiz dediler" açıklamasını yaptı.

Dünyanın en büyük balık üreme alanı Antarktika'da keşfedildi
Dünyanın en büyük balık üreme alanı Antarktika'da keşfedildi

Öte yandan, dört kamera dalışı daha üreme kolonisinin dramatik boyutunu ve çarpıcı tekdüze doğasını ortaya çıkardı. NTV'nin aktardığı bilgiye göre; balıkları inceleyen Oregon Üniversitesi'nden biyoloji profesörü John Postlethwait, "Bu gerçekten şaşırtıcı bir keşif. Ayrıca, oldukça önemli. Biyokütlenin kapsamı benim için en azından beklenmedik bir şey. Ve balıkların tortunun alt yapısını değiştirme derecesinin çok çeşitli canlıları desteklemek için besin ağını çeşitlendiren bir yaşam alanı oluşturduğunu görüyoruz” dedi.

'Eşsiz ekosistem korunmalı'

Northeastern Üniversitesi'nde biyokimya ve deniz biyolojisi fahri profesörü olan buz balığı uzmanı H. William Detrich, "Buz balıklarının hepsinin olmasa da çoğunun üreme davranışının, iyi bir yuva inşa ederek erkeklerin dişilerle kur yapması etrafında döndüğü görülüyor” dedi.

Sonuç olarak, araştırmacılara göre bulgular, küresel olarak benzersiz bir ekosistemi ortaya koyuyor ve bunun korunan bir alan olarak belirlenmesi gerektiğini söylüyor.

Detrich, "Bu türün korunmasının sonuçları açıktır. Bu buz balığı türlerinin sömürülmesini önlemek için Weddell Denizi'nde bir deniz koruma alanı kurulmalıdır” diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >