Büyükçekmece'de 'kronomid istilası' yaşanıyor

Kronomidler her yeri sardı
Kronomidler her yeri sardı

Büyükçekmece'deki hemen bütün mahallelerde 'kronomid' olarak bilinen sivrisineklere benzer sinek istilası, ilçede oturanları bıktırdı. Çevre sakinleri, ilaçlamanın yetersiz olduğunu iddia etti.

Sinekler ilçede bulunan özellikle 19 Mayıs, Dizdariye, Mimarsinan, Kamiloba, Pınartepe, Sinanoba Mahallesi'nde yaygın görülüyor. Son bir haftada Büyükçekmece Belediyesi'ne açılan ihbar telefonlarının neredeyse tamamının bu konuda olduğu belirtildi. Yeşil renkli bu sineklerden şikayetçi olanlar, kronomidlerin duvarın rengini kapattıklarını, perdelere yapıştıklarını anlattı.

Pencere açamıyorlar

Birçok kişi, sineklilerin arasından bile içeri giren, sivrisineklere benzer, birbiri üzerine katlanmış kanatlar yerine gövde boyunca paralel tutulan kanatlar ve çok uzun olmayan emici hortumları bulunan sineklerin istilası nedeniyle, sıcak havada balkona çıkamaz, pencere açamaz olmaktan yakındı. Genellikle Büyükçekmece Gölü çevresindeki sazlık alanlarda duran, geceleri binlercesi ışığa doğru giden sineklerin erişkinlerin kısa ömürlü oldukları, larvaların temel olarak bitkilerden emdikleri ile beslendikleri ifade edildi.

"İlaçlama yetersiz" iddiası

İlçe sakinlerinin şikayetleri üzerine Büyükçekmece Belediyesi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Büyükçekmece Gölü tabanında oluşan kronomid türü sinek yoğunluğu Büyükçekmecemizde bazı mahallelerde yoğun olarak görülmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilaçlama ekipleri bölgemizde oluşan yoğunluk nedeni ile çalışmalarını arttırmıştır " açıklamasını yaptı.

Ancak bu duyurunun altındaki yorumlarda belediye yönetimi yeterince ve zamanında ilaçlama yapmamakla suçlandı.

  • Kronomid nedir?
  • Erkek kronomidler, antenleri tarafından kolayca tanınırlar . Yetişkinler, büyük ölçüde diğer böceklerle karıştırılarak sivrisinek gibi genel isimlerle adladırılır. Kronomid bazı bölgelerde "Göl sinekleri" olarak bilinmektedir.
  • Kronomid'in biyolojik çeşitliliği genellikle fark edilmez, çünkü tanımlanması çok zordur ve ekologlar genellikle onları tür grupları tarafından kaydeder.
  • Bazı kaynaklar dişilerin ve erkeklerin beslenmede elde edilen kaynakları farklı kullandıklarını ileri sürmektedir. Erkekler uçuşta fazladan enerji harcarken, dişiler daha uzun ömür sağlamak için gıda kaynaklarının yakınında kalırlar.
  • Nektar veya polenle beslenen kronomidler, bir bakıma arıların yaptığı polenleme işine de yardımcı olmaktadır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >