Büyükşehirlere ek olarak neden Zonguldak'a araçla giriş çıkışlar yasaklandı?

Zonguldak (Arşiv)
Zonguldak (Arşiv)

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni tedbir paketine göre 30 büyükşehire ek olarak Zonguldak'a da araç giriş çıkışı yasaklandı. Peki büyükşehir olmamasına rağmen neden Zonguldak da bu kapsama alındı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bu gece itibarıyla 30 büyükşehir ile akciğer rahatsızlıklarının sık görüldüğü Zonguldak ilimizi, belirli istisnalar haricinde araç giriş çıkışına kapatıyoruz." açıklamasının ardından Zonguldak'ın durumu merak konusu oldu.

  • Geçim kaynakları arasında ilk sırada termik santraller ve kömür madenlerinin olduğu Zonguldak'ta bu durum yüzünden akciğer kanseri, kronik akciğer hastalığı (KOAH) ve astım çok yoğun olarak görülüyor.

Koronavirüsün diğer solunum rahatsızlıklarından farklı olarak akciğerde kendini göstermesi ve zatürreye sebep olması şehirde bulunan birçok insanın büyük bir riskle karşı karşıya kalmasına sebebiyet veriyor. 30 büyükşehre ek olarak Zonguldak'ta da araç giriş çıkışlarının yasaklanmasının temel sebebinin bu durum olduğu düşünülüyor.

1 Nisan'da yayımlanan koronavirüs tablosunda Zonguldak’ta 112 vakanın ve 5 can kaybının olduğu görülmüştü.

30 büyükşehir ve Zonguldak'a gıda, ilaç ve temizlik malzemesi gibi zorunlu ihtiyaç malzemeleri nakli ile İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen sektörlerin lojistik araçları dışında giriş çıkış yapılamayacak.

Zonguldak Valisi riskin yüksek olduğunu söylemişti

  • Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, 26 Mart'ta yaptığı açıklamada Zonguldak'ta madencilik mesleğinden dolayı akciğer hastalığının biraz daha fazla görüldüğünü, koronavirüsün de nefes yollarında etkili olduğuna dikkati çekmişti.

Buna yönelik biraz daha riskin arttığını söylemenin mümkün olduğunu ifade eden Vali Bektaş, "Türkiye'nin her yerinde hangi tedbirler alınıyorsa burada da aynı tedbirleri alıyoruz. Zonguldak'ta madenden dolayı erken emeklilik de var. Zonguldak'ın ayrıştığı madenler nedeniyle akciğer rahatsızlıkları biraz daha fazla. Bu gündemimizde olan koronavirüs de nefes yollarında etkili olduğu için sanki bir miktar daha riskin yüksek olduğu söylenebilir.” demişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >