Cambridge Biyomedikal Araştırma Merkezi araştırmacıları Alzheimer'ın teşhisi için sanal gerçeklik kullanıyor

Sanal gerçeklik
Sanal gerçeklik

● Sanal gerçeklik denildiğinde akla ilk olarak eğlence sektörü gelse de aslında bu teknoloji sağlık alanında da fazlasıyla kullanılıyor.

● Son örnekte ise Cambridge Biyomedikal Araştırma Merkezi araştırmacıları Alzheimer'ın teşhisi için sanal gerçeklikten yardım alıyor.

● İnsanların yön bulma yeteneklerini ölçen ve belirli süre sonunda bu testleri tekrarlatan araştırmacılar, standart yöntemlere oranla sanal gerçekliğin Alzheimer teşhisinde ne kadar başarılı olduğunu ölçüyor.

Sanal gerçeklik her ne kadar 'eğlence' sektörüyle özdeşleşmiş olsa da aslında farklı alanlarda da aktif olarak kullanılıyor. Bunlardan biri hastaneler.Samsung'un VR çözümü hastanelerde tedavi amaçlı tercih ediliyor. Peki ama sanal gerçeklikle tedavi nasıl oluyor?

Özellikle uzun süre ağrıkesicikullanması gerekenhastalar, zaman içinde ilaçlara karşı bağışıklık kazanıyor. İlaç bağımlılığını az da olsa azaltma konusunda ise Gear VR devreye giriyor.

Her yaştan hastaya uygulanabilen bu yöntemde, Gear VR aslında'terapi' etkisi yapıyor. Daha çok rahatlatıcı fotoğraf ve müziklerin etkisiyle ağrıların %25 oranında azaldığı gözlemlenmiş. Ayrıca sanal gerçeklikiçeriklerinin hastalardaki stresi de %60'a varan oranda azalttığı belirtiliyor.

Aynı yöntem MR çekilirken çocukların rahatlamasını sağlamak için de kullanılıyor. Buna özel olarak geliştirilen uygulamalar sayesinde çocukların MR çekim sürecinde sabit kalmasını sağlıyor.

Cambridge Biyomedikal Araştırma Merkezi'ndeki Dennis Chan ve ekibi, insanların Alzheimer'ı diğer tekniklerle mümkün olandan daha erken tespit etmenin bir yöntemi olarak sanal gerçeklik kullanıyor. Üstelik tespitin yanı sıra hastalığın hangi boyuta gidebileceği de yine sanal gerçeklikle tespit edilebiliyor.

Yukarıda görmüş olduğunuz fotoğraftan da anlayabileceğiniz gibi sanal gerçeklik gözlüğünü takan hastalardan bu ortamda gezinmeleri isteniyor. Çevrenin tanınması ve ikinci bir komutta hastaların aynı yere kolayca gidip gidemediği notları tutuluyor.

Mevcut testler çoğunlukla bir şeyleri hatırlatma yeteneğinizi ölçer. Ancak sanal gerçeklikle tespit aslında standart testlerden çok daha etkili bir çözüm oluyor.

Sonraki adımlarda ise araştırmacılar 40 ila 60 yaşları arasındaki yaklaşık 300 gönüllüyü test edecek. Daha sonra, gelecekte zihinsel bozukluk belirtileri gösterip göstermediklerini anlamak için bu konuları izleyecek ve bunu orijinal test sonuçlarıyla ilişkilendirecekler. Araştırmacılar, bu test sonucunda Preklinik Alzheimerolarak adlandırılan herhangi bir dış semptom olmadan önce Alzheimer'ı tespit edebildiklerini göstermeyi umuyorlar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >