Cebinde tek kuruş olmadan İsveç'e giden Türk, şimdi paraya para demiyor

Kadim Akça'nın başarı hikayesi
Kadim Akça'nın başarı hikayesi

Seneler önce İsveç’e hiçbir birikimi olmadan turist olarak giden, parklarda yatıp beş parasız dolaşan Kadim Akça, şimdilerde 30'a yakın şirketiyle kendi holdingini kuran, göz kamaştıran başarı öyküsüyle gençlere ilham kaynağı olan bir Türk.

İsveç'e hiçbir birikimi olmadan turist olarak giden, parklarda yatan, çeşitli küçük işlerde çalıştıktan sonra holding sahibi olan Kadim Akça'nın başarı hikayesi merak uyandırıyor.

İşte İsveç'in tanınan iş adamlarından Kadim Akça'nın sıradışı öyküsü...

47 yıl önce bu gemiyle İsveç'e doğru yol aldı

                                    
                                    Kadim Akça, 17 yaşında Mersin’den Stockholm’e giderek, teyzesinin yanına yerleşti. İsveç’e gitme sebebi belki de Kadim Akça’nın hayatını değiştirdi. Başarılı girişimcinin öğretmeni bir gün Kadim Akça’ya “Oğlum senden adam olmaz.” dedi. Bunun üzerine babası Akça’yı İsveç’e göndermeye karar verdi. Böylece Akça’nın İsveç macerası başladı. İsveç’e teyzesinin yanına yerleşti, fakat teyzesi çok yaşlı olduğundan onunla anlaşamadı. Bu anlaşmazlık sonucu Akça, bir anda kendisini sokakta buldu.
47 yıl önce bu gemiyle İsveç'e doğru yol aldı Kadim Akça, 17 yaşında Mersin’den Stockholm’e giderek, teyzesinin yanına yerleşti. İsveç’e gitme sebebi belki de Kadim Akça’nın hayatını değiştirdi. Başarılı girişimcinin öğretmeni bir gün Kadim Akça’ya “Oğlum senden adam olmaz.” dedi. Bunun üzerine babası Akça’yı İsveç’e göndermeye karar verdi. Böylece Akça’nın İsveç macerası başladı. İsveç’e teyzesinin yanına yerleşti, fakat teyzesi çok yaşlı olduğundan onunla anlaşamadı. Bu anlaşmazlık sonucu Akça, bir anda kendisini sokakta buldu.
"Parklarda yattım, aç kaldım"

                                    
                                    İsveç'e geldiğinde çok zorluklar yaşadığını ifade eden Kadim Akça, "Parklarda yattım, aç kaldım, lisan bilmiyordum. Fakat zengin olmaya karar verdim. Zengin bir aile beni yanına aldı ve orada bulaşık yıkadım, çimleri biçtim, her işi yaptım. Üç ay onların yanında kaldım ve daha sonra benim iş bulmama yardımcı oldular. Çalıştım, çok çalıştım ve bu başarıları kazandım” dedi. Akça, bir müddet çalıştıktan sonra kendi temizlik firmasını kurdu ve ismini “Aquatech” koydu. Bununla yetinmeyip girişimlerine devam eden Kadim Akça’nın bugün gayrimenkul ve temizlik alanları dahil 30 girişimi bulunuyor.
"Parklarda yattım, aç kaldım" İsveç'e geldiğinde çok zorluklar yaşadığını ifade eden Kadim Akça, "Parklarda yattım, aç kaldım, lisan bilmiyordum. Fakat zengin olmaya karar verdim. Zengin bir aile beni yanına aldı ve orada bulaşık yıkadım, çimleri biçtim, her işi yaptım. Üç ay onların yanında kaldım ve daha sonra benim iş bulmama yardımcı oldular. Çalıştım, çok çalıştım ve bu başarıları kazandım” dedi. Akça, bir müddet çalıştıktan sonra kendi temizlik firmasını kurdu ve ismini “Aquatech” koydu. Bununla yetinmeyip girişimlerine devam eden Kadim Akça’nın bugün gayrimenkul ve temizlik alanları dahil 30 girişimi bulunuyor.
Öğretmenini mahçup etti

                                    
                                    Akça, İsveç'e gelmeden önce öğretmeninin kendisine “Bana bak oğlum senden hiç adam olmaz boşuna uğraşma" sözlerinin kendisine mücadele azmi verdiğini ifade etti.
Öğretmenini mahçup etti Akça, İsveç'e gelmeden önce öğretmeninin kendisine “Bana bak oğlum senden hiç adam olmaz boşuna uğraşma" sözlerinin kendisine mücadele azmi verdiğini ifade etti.
Başarılarını anlattığı bir kitap çıkarttı

                                    İsveç’te çeşitli sektörlerde 30 yakın şirketi olan ve bunları Keep Holding çatısı altında toplayan başarılı Türk işadamı Kadim Akca, 40 yılı aşkın ticari yaşamında elde ettiği başarılarının öyküsünü İsveç’te başarılı olmak istiyorsan “Türk gibi düşün” başlıklı roman kitabında topladı. İsveç’in en itibarlı restoranı Cafe Opera’da İsveç ve Türk basınına tanıtan Kadim Akca,temizlik şirketi ile başlayan ve şu anda binlerce kişiyi istihdam eden şirketleriyle holdingleşerek adından bahsettiren yaşam öyküsünü genç İsveçliler ile İsveç’e yerleşen ve kendisi gibi iş yaşamına girmek isteyen gençlere bir örnek olması için kaleme aldığını söyledi.
Başarılarını anlattığı bir kitap çıkarttı İsveç’te çeşitli sektörlerde 30 yakın şirketi olan ve bunları Keep Holding çatısı altında toplayan başarılı Türk işadamı Kadim Akca, 40 yılı aşkın ticari yaşamında elde ettiği başarılarının öyküsünü İsveç’te başarılı olmak istiyorsan “Türk gibi düşün” başlıklı roman kitabında topladı. İsveç’in en itibarlı restoranı Cafe Opera’da İsveç ve Türk basınına tanıtan Kadim Akca,temizlik şirketi ile başlayan ve şu anda binlerce kişiyi istihdam eden şirketleriyle holdingleşerek adından bahsettiren yaşam öyküsünü genç İsveçliler ile İsveç’e yerleşen ve kendisi gibi iş yaşamına girmek isteyen gençlere bir örnek olması için kaleme aldığını söyledi.
"Türk gibi konuşkan, İsveçli gibi düzenli"

                                    Kadim Akça, yazdığı kitabında da anlattığına göre kendi başarısını Türk ve İsveç kültürlerini sentezlemesine bağlıyor. Türk kültürünü unutmadan hayatının her alanına yansıttığını belirten Akça, İsveç’te başarılı olmanın yolunu kendi sözleriyle şöyle açıklıyor “İsveçli gibi dürüst ve düzenli olacaksın. Ama İsveçli gibi suskun olmayacaksın. Türk susmaz, yanlış da olsa sorgular, tartışır. İsveçli gibi cimri de değildir. Bu iki kriter birleştirildiğinde başarı gelir. Biz de bu kitapta bunu yansıtmaya çalıştık’’
"Türk gibi konuşkan, İsveçli gibi düzenli" Kadim Akça, yazdığı kitabında da anlattığına göre kendi başarısını Türk ve İsveç kültürlerini sentezlemesine bağlıyor. Türk kültürünü unutmadan hayatının her alanına yansıttığını belirten Akça, İsveç’te başarılı olmanın yolunu kendi sözleriyle şöyle açıklıyor “İsveçli gibi dürüst ve düzenli olacaksın. Ama İsveçli gibi suskun olmayacaksın. Türk susmaz, yanlış da olsa sorgular, tartışır. İsveçli gibi cimri de değildir. Bu iki kriter birleştirildiğinde başarı gelir. Biz de bu kitapta bunu yansıtmaya çalıştık’’
"Sokak ticaretinin kralı"

                                    İsveç’te “Sokak ticaretinin Kralı”isimi ile tanındığını kaydeden Kadim Akca, “Okuma yazma becerim olmasa da, ama iki boş el ve doğru bir hedef ve düşünce ile insanın başaramıcağı bir şeyin olmadığına inanıyorum”dedi. Yaşamı boyunca sevdiği işi aramadığını, zengin ve güç sahibi olabilmek için işin peşinden hep kendisinin koştuğunu kaydeden Kadim Akca, ticaretteki başarısının en büyük sırlarından birini de “Bugünün işini hiçbir zaman yarına bırakmadım. Eğer kararlı isem o işi o saniye karar verip işi bitiririm ve hep de bunda isabetli karar verdim ve kazançlı çıktım”diye konuştu. Kadim Akça, bazı İsveçli zenginlerin zengin olmasına rağmen yaşamlarını seçerken normal bir halk gibi yaşamasını da eleştirerek, “Zengin isen zengin gibi yaşayın, neşeli olmak istiyorsanız yaşama biraz da komik olun”diyor.
"Sokak ticaretinin kralı" İsveç’te “Sokak ticaretinin Kralı”isimi ile tanındığını kaydeden Kadim Akca, “Okuma yazma becerim olmasa da, ama iki boş el ve doğru bir hedef ve düşünce ile insanın başaramıcağı bir şeyin olmadığına inanıyorum”dedi. Yaşamı boyunca sevdiği işi aramadığını, zengin ve güç sahibi olabilmek için işin peşinden hep kendisinin koştuğunu kaydeden Kadim Akca, ticaretteki başarısının en büyük sırlarından birini de “Bugünün işini hiçbir zaman yarına bırakmadım. Eğer kararlı isem o işi o saniye karar verip işi bitiririm ve hep de bunda isabetli karar verdim ve kazançlı çıktım”diye konuştu. Kadim Akça, bazı İsveçli zenginlerin zengin olmasına rağmen yaşamlarını seçerken normal bir halk gibi yaşamasını da eleştirerek, “Zengin isen zengin gibi yaşayın, neşeli olmak istiyorsanız yaşama biraz da komik olun”diyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >