Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan tehlikeli atıklara yönelik kitapçık

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, evimizdeki tehlikeli atıklara yönelik bir kitapçık yayımladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, "Evimizdeki Tehlikeli Atıklar El Kitapçığı" adıyla bir kitapçık yayımladı. Bakanlık, gündelik hayatta kullandığımız ojeden, asetona, saç boyasından jölesine kadar birçok ürünle alakalı uyarılarda bulundu.

Ürünlerin sağlığımıza yönelik tehditlerine değinilen kitapçıkta, "Günlük yaşamda kullandığımız ve hayatımızı kolaylaştıran birçok tehlikeli ürün bulunmaktadır. Bu ürünler işlerimizi daha hızlı, kolay ve etkili bir şekilde yapmamızı sağlayan temizlik malzemeleri, deterjanlar, boyalar, kişisel bakım ürünleri, pestisitler gibi çok çeşitlidirler" ifadelerine yer verildi.

Acaba bu ürünlere güvenebilir miyiz sorusuna yanıt aranılan kitapçıkta, söz konusu soruya cevaben şu açıklama yer aldı:

Temizlik malzemeleri
Temizlik malzemeleri

"Tüketici olarak marketten satın aldığımız bir ürünün genellikle güvenilir olduğuna inanırız. Ancak evlerimizde kullandığımız birçok ürün tehlikeli kimyasal maddeler içermekte ve bu ürünlerin uygun bir şekilde kullanılmaması ya da bertaraf edilmemesi halinde zararlı etkileri bulunmaktadır. İhtiyacımız olan ürünlerin hangilerinin tehlikeli olduğunu, tehlikeli olması durumunda kullanma, saklama ve alternatifi olan ürünle ilgili bilgimiz olması halinde evimizi ve çevremizi daha sağlıklı ve yaşanabilir düzeye taşımamız mümkün olacaktır."

Aldığımız ürün tehlikeli mi?

Temizlik malzemeleri
Temizlik malzemeleri

Aldığımız bir ürünün tehlikeli olup olmadığını anlayabilmek için nelere dikkat etmemiz gerektiğine yanıt verilen kitapçıkta, "Öncelikle satın alacağımız ürünün etiketi dikkatle okunmalıdır. Etiket bilgilerinde ürünün tehlikeli olup olmadığı hususunda bilgiler ve işaretler bulunmaktadır. Eğer ürün tehlikeliyse aşağıdaki tehlikeli işaretlerinden bir ya da birkaçı bulunacaktır" ifadeleri yer aldı.

Kitapçıkta yer alan diğer başlıklar ve açıklamaları sırasıyla şöyle:

Evimizden Kaynaklanan Tehlikeli Atık Miktarını Nasıl Azaltabiliriz?

Tehlikeli atıklar
Tehlikeli atıklar

Daha az tehlikeli olan ürünler ya da alternatif ürünler kullanılabilir. Ancak tehlikeli özellikler taşıyan bir ürünün kullanılması gerekiyorsa dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

Şöyle ki;

• İhtiyaç kadar satın alınmalıdır.

• Tehlikeli ürünlerin etiket bilgileri okunmalı ve en az tehlikeli olanı tercih edilmelidir.

• Ürünün üzerinde tehlikelilik işaretleri ve bilgisi yoksa tehlikesiz olduğu düşünülmektedir.

• Tamamı tüketilmiyorsa ihtiyacı olan birine verilmelidir.

• Tehlikeli ürün hakkında bilgi ve güvenli bertaraf yöntemleri araştırılmalıdır.

Tehlikeli Atıkları Güvenli Olarak Nasıl Bertaraf Edebiliriz?

Tehlikeli atıklar
Tehlikeli atıklar

Evsel tehlikeli ürüne ihtiyaç yoksa ve kimseye de verilmiyorsa güvenli bir şekilde bertarafının sağlanması gerekir. Atıkların belediyelerin belirleyeceği program kapsamında toplanması ve bertaraf edilmesi gerekmektedir. Evimizden kaynaklanan tehlikeli atıkların toplanması konusunda belediyenize başvurunuz. Her yıl tonlarca tehlikeli atığı evsel atıklarla beraber çöpe atmakta ve bunun sonucu yeraltı suyu kirliliği oluşmasına neden olmaktayız.

Geri Kazanımın Bilinmeyen Tarafı

Geri dönüşüm
Geri dönüşüm

Farklı türlerdeki atıkların geri kazanımı amacıyla lisans verilen tesis sayısı yaklaşık 500, bu tesislerin toplam kapasitesi ise yaklaşık 5.500.000 ton/yıldır. Bu tesislerde çalışan sayısı yaklaşık 7.000 kişidir. Bu tesislerde yaklaşık 3 milyon ton atık geri kazanılmakta olup, bunun toplam ekonomik değeri ise yaklaşık 600 milyon TL’dır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >