Çin aşısını yaptıran doktorun antikor sonucu umut verdi

Uzm. Dr. Belkız Berna Külah
Uzm. Dr. Belkız Berna Külah

Çin aşının Faz-3 çalışmaları için gönüllü olan Uzm. Dr. Belkız Berna Külah, aşı olduktan bir ay sonra antikor testi yaptırdı. Külah, "Bizim hastanemizde antikor düzeyi birin üzerindeyse pozitif kabul ediliyor. Ben ölçtürdüğümde 10'un üzerinde çıktı. Dolayısıyla bu da yüksek düzeyde bir bağışıklık geliştirdiğimi gösteriyor" dedi.

Sinovac firması tarafından geliştirilen inaktif COVID-19 aşısının Türkiye'deki Faz-3 çalışmalarında gönüllü olan Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Belkız Berna Külah, gönüllülük sürecini anlattı. Anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı olan Dr. Külah, gönüllü olduğu çalışma kapsamında vurulduğu COVID-19 aşısının kendisinde antikor oluşturduğunu ve aşılamadan sonraki iki aylık süreçte koronavirüse yakalanmadığını söyledi.

"İkinci dozdan sonra halsizlik oldu"

Aşının geldiğini duyar duymaz hemen gönüllülük işlemlerine başladığını belirten Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Belkız Berna Külah, "İlk doz aşı yapıldı, sonrasında yakın takibe başlandı. Bizi merkezden arayıp herhangi bir semptom olup olmadığını sordular ve yan etkileri araştırdılar. Her gün sabah akşam ateşimizi ölçmemiz istendi. Biz bunları kayıt altına aldık. 14 gün sonra da ikinci doz aşı uygulandı. İkinci doz aşıdan sonra benim 2-3 gün süren kırgınlık, bitkinlik, halsizlik şikayetim oldu. Onun dışında 1 ay süresince hiçbir sıkıntı yaşamadım. 1 ayın sonunda, daha doğrusu 28'inci günün sonunda da antikorumu ölçtürdüm. Bunu ben kendim ölçtürdüm, çalışma kapsamında değildi. Antikorumun pozitif çıktığını öğrendim. Dolayısıyla bağışıklık geliştirdiğini anladım. Benden sonra da birçok arkadaşım ve eşim bu çalışmalara dahil oldular" şeklinde konuştu.


"Yüksek düzeyde bağışıklık geliştirdim"

Dr. Külah, "Bizim hastanemizde antikor düzeyi birin üzerindeyse pozitif kabul ediliyor. Ben ölçtürdüğümde 10'un üzerinde çıktı. Dolayısıyla bu da yüksek düzeyde bir bağışıklık geliştirdiğimi gösteriyor" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >