Doğu Türkistan'da yok olan camiler ve sakallar

Doğu Türkistan Arşiv fotoğrafı
Doğu Türkistan Arşiv fotoğrafı

Doğu Türkistan Bölgesi'nde, Çin devletinin Müslümanlara uyguladığı baskı giderek artıyor.Camiye gitmek ve sakal bırakmak yasak. İşte Çin zulmünün kanıtları

BBC'nin haberine göre, yüz binlerce Uygur, Kazak ve diğer Müslümanlar "eğitim kampı" adı altındaki "toplama kamplarına" gönderilirken, uydu görüntüleri bölgedeki camilerin de yıkıldığını gösteriyor.

Ülkedeki Müslüman azınlığa yönelik "sakal yasağı" gibi birçok kısıtlama da mevcut.

Hükümetin görevlendirdiği dini yetkililer ise Müslümanlara yönelik bir baskı olmadığını, devlet politikasının sadece radikal fikirlere sahip olanları hedef aldığını iddia ediyor.

Yaklaşık 1 milyar 385 milyon nüfuslu Çin'de Budistler nüfusun yaklaşık yüzde 18, Hristiyanlar yüzde 5'ini ve Müslümanlar da yüzde 1,8'ini oluşturuyor.

Sözde "eğitim kampı" adı altında cezaevi

Çin Müslüman Uygur Türklerini "toplama kamplarına" kapatmak ve kötü muamele etmekle suçlanıyor.

Plan, Çin Komünist Partisi yetkililerinin sekiz bölgenin yerel İslami kuruluşlarının temsilcileriyle yapılan görüşme sonrası, geçen hafta uygulamaya geçirildi.

Haberi duyuran Çin haber sitesi The Global Times, planın ana hatlarının yakın zamanda açıklanacağını belirtti.

Çin geçen yıl da benzer şekilde Hristiyan dini için benzer bir plan açıklamıştı. İslam için kabul edilen planın da benzer uygulamalar içermesi bekleniyor.

  • Ne olmuştu?
  • Birleşmiş Milletler (BM) Ağustos ayında yayımladığı raporda Çin'in bir milyona yakın Uygur Türkünü "yeniden eğitim" için Batı Şincan'daki kamplara gönderdiği yönündeki haberlerin endişe verici olduğu uyarısında bulunmuştu.
  • Pekin ise bu haberleri yalanlamıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >