Çin ve Fransa'dan ortak uydu

Uydu.
Uydu.

Çin ve Fransa'nın ortak bir çalışmayla geliştirerek "okyanus uydusu" ismini verdiği uydu, önümüzdeki yıl içerisinde uzaya gönderilecek.

Çin'de faaliyet gösteren Şinhua ajansının yayınladığı habere göre, Çin ve Fransa'nın ortak bir çalışma planıyla gerçekleştirdiği 700 kilogram ağırlığındaki uydu, önümüzdeki yılın ortalarında Çin merkezli olarak uzaya gönderilecek. Uydu dalga hareket ve tahminleri; kutuplar, okyanus ve buzulları gözlemlemek için kullanılacak. Okyanus uydusunun Çin Ulusal Havacılık İdaresinin başkent Pekin'deki montaj merkezinde halen testlerine devam edildiği açıklandı. Çok sayıda Çinli ve Fransız mühendisin ortak çalışmalarla test ettiği uydu, son halini almasıyla birlikte amacına yönelik kullanıma hazır olacak.

Dalga ve rüzgarların ölçümünde kullanılan saçılım ölçüm cihazı ve spektrometre cihazları taşıyan uydu, Çin'in Long March (Uzun Yürüyüş) ismi verilen roketiyle 2018 yılının ortalarında yörüngeye fırlatılacak. 2020 yılında Uzay İstasyonu kurmayı tasarlayan Çin, kendi kullanımı dışında farklı ülkelerin uydularını da yörüngeye gönderiyor. Çin bu kapsam içerisinde Venezuela için 2 hafta önce uzaktan algılama uydusu fırlatmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >