Çin'de bazı ailelere üç çocuk için izin çıkabilir

arşiv
arşiv

● Geçtiğimiz aylarda Çin Parlamentosu delegeleri ülkede aile planlaması kurallarının yeniden belirlenmesi için çağrıda bulunarak "doğurganlık serbest bırakılsın" demişlerdi.

● Çin'deki uzun yaşam koşulları ve tek çocuk politikasının sonucu olarak yaşlı nüfusunun arttığı belirtiliyor.

● Çin’in kuzeydoğu eyaleti Liaoning hükümeti, doğurganlık oranlarındaki düşüşü ve hızla küçülen iş gücünü tersine çevirmek amacıyla bazı ailelere üçüncü bir çocuğa sahip olmalarına izin vermeyi planlıyor.

● Tarihler 2016'yı gösterdiğinde Çin hükümeti onlarca yıldır sürdürdüğü 'tek çocuk' politikasından resmen vazgeçmiş, ülkede ikinci çocuğa izin verilmişti.

1.4 milyarı aşkın nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, 1978’den beri yürürlükte olan tek çocuk politikasını 1 Ocak 2016 yılında terk ederek ailelerin ikinci çocuğa sahip olmasına izin vermişti.

2017'de ülkede doğum oranında bir süre artış yaşansa da doğum oranlarının iki yıl üst üste düşme eğilimini sürdürmesi sebebiyle politikacılar ekonomi, sağlık ve sosyal kurumlar üzerindeki etkileri için endişeleniyor. Nitekim geçtiğimiz aylarda Çin Parlamentosu delegeleri ülkede tartışmalara neden olan aile planlaması kurallarının elden geçirilmesi ve gerekirse kaldırılması içinde çağrıda bulundu.

3 çocuk için yeni düzenleme gelebilir

Liaoning’in eyalet hükümeti, resmi web sitesinde yayınladığı bildiride, iki çocuk sahibi olan ailelerinin konut ve sosyal güvenliği iyileştirmeyi ve daha fazla maddi destek sağlamayı amaçlayan yeni düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

Yeni düzenlemelerle birlikte belirli bölgelerde yaşayan bazı çiftlerin de üçüncü bir çocuğa sahip olmalarına imkan sağlanacağı bildirildi.

Ülkede doğurganlık ortalaması düştü

Resmi verilere göre 2018 yılında doğurganlık oranları her bin kişide 10.94 düştüğü ve bu oranın 1949’daki verilerden üçte bir oranında daha az olduğu belirtiliyor. Küresel doğurganlık ortalamasının 2.45 olduğu, Çin’de 1970 yılında kadınların doğum oranı 5.18 iken bu oran şimdi 1.6 düştüğü kaydediliyor.

Çin tek çocuk politikasını neden terk etmişti?

Çin'in 2016 yılında terk ettiği tek çocuk politikası ülkenin nüfusunu kontrol altında tutarak ekonomik gelişmeyi hızlandırmayı hedefliyordu; ancak bu politika sonucu milyonlarca Çinli zorla kısırlaştırmaya zorlandı, ülkede aile içi dramlar meydana geldi.

Çin'in En Radikal Deneyinin Geçmişi ve Geleceği adlı kitabın yazarı olan Pulitzer ödüllü eski Wall Street Journal muhabiri Mei Fong, söz konusu politikanın Çin'de demografik sıkıntılar oluşturduğunu bu politikanın etkilerinin yok edilmesinin onyıllar boyunca süreceğini ve Çin'in, bu kuralın sonucu olarak yalnız erkeklerle dolup taştığını belirtiyor.

Mei Fong
Mei Fong

Tek çocuk politikasının sonucu: Başlık parası

Tek çocuk politikası nedeniyle Çin'in kırsal bölgelerinde kız sayısının azaldığını chai li adı verilen eski başlık parası geleneğinin tekrar başladığını belirten Mei Fong şunları kaydediyor:

  • "90'larda chai li'nin ederi, on yıllık tarım gelirine eşit bir seviyeye geldi. Bir erkek evlenmek istediğinde tüm ailesinin akrabalarından para dilenip borç alması gerekiyordu. Bu da birçok dolandırıcılığın türemesine yol açtı.
  • Örneğin tanıştığım köylülerden biri başka bir bölgeden bir kızla tanıştırılmış. Onunla evlendikten sonra köydeki diğer erkekler gelinden kendilerine de birer eş bulmasını istemiş. Gelin de köydeki erkekleri kendi arkadaşlarıyla tanıştırmış. Herkes evlenmiş ve her şeyin yolunda gideceği düşünülüyormuş; fakat başlık parası ödendikten bir ay sonra ortada gelin kalmamış"

Macaristan'da 3 çocuk yapan evli çiftlere 30 bin euro verilecek

Macaristan iş gücü sıkıntısı yaşayan ülkelerden zira ülkede yetişen birçok kişi daha yüksek maaş almak ve hayat standardı için farklı AB ülkelerine gidiyor. Macaristan'ın nüfusu her yıl 32 bin kişi azalıyor.Bir kadının hayatı boyunca doğurduğu çocuk sayısını hesaplayan doğurganlık oranının ortalaması Avrupa Birliği'nde 1.58 iken bu rakam Macaristan'da 1.45.

Macaristan Başbakanı Victor Orban
Macaristan Başbakanı Victor Orban

Nüfusunun artmasını isteyen Macaristan üç çocuk yapan evli çiftlere 30 bin euro verecek. Macar parasıyla 10 milyon Forint'e denk gelen bu para, evli çiftlere kredi olarak verilecek ve eğer üç çocukları olursa kredi geri ödenmek zorunda olmayacak. Uygulama Temmuz ayı içerisinde başladı.

Uygulamanın en cazip yönü verilen kredinin faizsiz olması ve bu krediyi çekecek olan çiftlerin parayı diledikleri gibi harcayabilecek olmaları.

Geçtiğimiz aylarda ulusa sesleniş konuşması gerçekleştiren Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkenin geleceği göçmenlere bağımlı kalmaması amacıyla dört ya da daha fazla çocuğu olan annelerin ömür boyu gelir vergisinden muaf tutulacağını açıklamıştı.

 Orban'ın 'en az 4 çocuklu mutlu aile' kampanyası kapsamında Macaristan'da asılan posterler. Posterlerde 'Genç evli çiftler bebek beklerken devlet desteği alacak' yazıyor.
Orban'ın 'en az 4 çocuklu mutlu aile' kampanyası kapsamında Macaristan'da asılan posterler. Posterlerde 'Genç evli çiftler bebek beklerken devlet desteği alacak' yazıyor.

Macaristan'da doğan çocukların sayısını artırmak için bu adımı attıklarını açıklayan Orban, böylece ülkesinin geleceğinin göçmenlere bağımlı kalmayacağını belirtmişti.

Macar liderin ulusa sesleniş konuşmasına en büyük alkış, doğum oranını yükseltmek için açıkladığı yedi maddelik planı sırasında gelmişti.

Hükümetinin planları arasında ayrıca önümüzdeki üç yıl içinde 21 bin kreşin açılması, ülkenin sağlık sistemi için ekstra 2.5 milyar dolar harcanması, konut yardımlarının verilmesi ve yedi koltuklu araba alanlara devlet yardımının sağlanması yer alıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >