Çin'de derslere odaklanmayan öğrenciler yüz tanıma teknolojisiyle tespit ediliyor

Çin
Çin

Çin, yüz tanıma teknolojisini farklı alanlarda kullanmaya devam ediyor. Son olarak Hangzhou Lisesi'nde hayata geçirilen projeyle birlikte derse odaklanmayan öğrenciler bakışlarından analiz edilerek bulunuyor. Konuya ilişkin detaylar haberimizde:

Yüz tanıma teknolojilerinin kapsam alanı her geçen gün genişliyor. Biyometrik sistemlerin mobil cihazlarda güvenlik önlemleri olarak kullanılmasından tutun yüzlerce kişi arasından suçluların tespitine kadar birçok farklı başarıyla yerine getiriyor. Ama dahası var... Bu teknoloji şimdi de Çin'de derse bir türlü odaklanmayan öğrencilerde kullanılmaya başlanıyor.

Yüz tanıma teknolojisiyle analiz edilen veriler sistemde toplanıyor ve velilerle paylaşılıyor.
Yüz tanıma teknolojisiyle analiz edilen veriler sistemde toplanıyor ve velilerle paylaşılıyor.

Odaklanmayan öğrenciler tespit ediliyor

Hangzhou Lisesi'nde hayata geçirilen sistem, derse dikkatini veremeyen öğrencilerin kolayca tespit edilmesini sağlıyor. Öğrencilerin bakışları; mimikleri ve birçok farklı parametre dikkate alınarak oluşturulan rapor, sonucunda 'odaklanmayan' kişilerin belirlenmesini sağlıyor. Peki ama bu tespit neden yapılıyor?

Akıllı tahtalara yerleştirilen kameralar öğrencilerin hareketlerini inceliyor ve raporu çıkarıyor.
Akıllı tahtalara yerleştirilen kameralar öğrencilerin hareketlerini inceliyor ve raporu çıkarıyor.

Derse odaklanmayan öğrenciler tespit edildikten sonra bilgiler ailelere gönderiliyor. Üstelik oluşturulan raporlar da benzer şekilde ebeveynlerle paylaşılıyor. Durum böyle olunca sistemin nasıl çalıştığı da merak edilenler arasında yer alıyor. Akıllı tahtanın üst bölümüne yerleştirilen üç farklı kamera, öğrencileri canlı olarak izliyor ve üzgün, mutlu, öfkeli, şaşkın ya da öfkeli şeklinde rapor çıkarıyor. Burada yedi farklı seçenek yer alıyor. Öğretmenler ise değerlendirme sonrasında velilere ulaşıyor.

Aslında öğrenciler için bu sistem tam bir kabus. Ama yapılan açıklamalar pek öyle değil. Zira bu lisede okuyan öğrencilerden biri yüz tanıma sistemi hakkında şunları söylüyor:

  • Eskiden sevmediğim derslerde farklı şeylerle ilgilenme ya da uyuma şansım olurdu. Ama sınıflardaki bu kameralar sebebiyle sürekli bir gözün beni izlediğini biliyorum.

Çin'de sınıflarda ilk kez kullanılan yüz tanıma teknolojisiyle alakalı okul müdürünün de bir açıklaması var. Şöyle ki:

  • Yüz tanıma teknolojisiyle eğitim standartlarının yükseleceğine inanıyorum. Evet; bazı insanlar öğrenci mahremiyetinin çiğnendiğini düşünüyor. Ancak bu sistem öğrencileri kameraya kaydetmiyor; yalnızca hareketlerini izliyor ve buna göre bir rapor çıkarıyor.

Mahremiyetle alakalı çeşitli tepkiler gelmiş olacak ki okul müdürü Ni Ziyuan konuyla alakalı olarak öğrencilerin videoya kaydedilmediğini ve sadece hareketlerinin analiz edildiğini özellikle belirtiyor.

Projenin başarılı olması durumunda diğer öğretim kurumlarında da hayata geçileceği ortada.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >