Çin'i kızdıracak hareket: ABD konsolosluğu önünde toplandılar

Hong Konglular ABD'nin desteğini istedi.
Hong Konglular ABD'nin desteğini istedi.

Hong Kong'da aylardır devam eden kitlesel protestolar 'suçluların Çin'e iadesi yasa tasarısı'nın iptal edilmesine rağmen son bulmadı. ABD'nin Hong Kong Konsolosluğu önünde toplanan protestocular ABD'ye 'Hong Kong'a müdahale çağrısında' bulundu.

Hong Kong'da kitlesel protesto gösterilerine neden olan 'suçluların iadesi yasa tasarısı' iptal edildi ama protestocular evlerine henüz dönmedi.

Hong Kong'lu göstericiler yasa tasarısının iptalinin yeterli olmadığını belirterek, öne sürdükleri 5 talep gerçekleştirilene kadar gösterilere devam edeceklerini belirtiyor.

Protestocuların talepleri neler?

Protestocular tasarının geri çekilmesinin yanı sıra, eylemcilere yönelik polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız bir komite kurulması, tutuklanan protestoculara af çıkarılması, protestoların "ayaklanma" olarak adlandırılmasına son verilmesi ve siyasi reformların yeniden başlatılmasını talep ediyor.

Hong Konglulardan Çin'i kızdıracak hareket

Dün de Charter Garden semtindeki ABD Konsolosluğu binası önünde ABD bayraklarıyla toplanan eylemciler, Donald Trump'tan 'Hong Kong'a müdahale' talebinde bulundu.

Eylemcilerin, "Başkan Trump, lütfen Hong Kong'u özgürleştir" yazılı bir pankart taşıdıkları görüldü.

 Protestocular, Hong Kong’daki ABD Başkonsolosluğu'nun karşısında miting düzenledi.
Protestocular, Hong Kong’daki ABD Başkonsolosluğu'nun karşısında miting düzenledi.

Aylardır devam eden protestoların bilançosu nedir?

Bölgede aylardır devam eden protestolara ilişkin Hong Kong yetkililerince paylaşılan son verilere göre, 700'den fazla gösterici gözaltına alınırken 6 gösterici tutuklandı, 2 ana kara vatandaşı ciddi şekilde yaralandı.

 Hong Kong eylemlerinde faaliyet yürüten batı yanlısı 'Demosisto' örgütü, önderleri Joshua Wong ile Agnes Chow'un kefaletle serbest bırakıldıkları öğrenildi.
Hong Kong eylemlerinde faaliyet yürüten batı yanlısı 'Demosisto' örgütü, önderleri Joshua Wong ile Agnes Chow'un kefaletle serbest bırakıldıkları öğrenildi.

Hong Kong polisinin göstericilere müdahalesinde kullandığı plastik mermiler bazı göstericileri kör etti.

Hong Kong'daki protestolar piyasaları ciddi şekilde etkilerken protestolar yüzünden Hong Kong Uluslararası Havalimanı'nın işleyişi iki gün arka arkaya aksadı.

"Protestoların altında siyasi bir anlam var"

Hong Kong'taki son gelişmelere dair geçtiğimiz günlerde GZT'ye değerlendirmelerde bulunan ANKASAM Uluslararası Hukuk Uzmanı Olimjon Sobir, "Suçluların Çin'e iade yasa tasarısı daha önce de çok tartışıldı. Protestocularda tartışmalı yasa tasarısının kabul edilmesi halinde Hong Kong'un Çin'e bağlılığının daha artıracağı düşüncesi hakim. Protestoların altında siyasi bir anlam var. Zira Hong Kong'ta Çin istihbaratı tarafından siyasi nedenlerle takip altına alınan çok sayıda insan var. Bu kişilerin Çin'e iadesini kolaylaştıracağı için söz konusu yasa tasarısı çok tepki çekti. Protestoların esas nedeni budur diyebiliriz." ifadelerini kullanmıştı.

Tartışmalı yasa tasarısı geri çekilmişti

Hong Kong lideri Carrie Lam, protestolara yol açan suçluların Çin'e iadesiyle ilgili yasa tasarısını geri çektiklerini açıklamıştı.

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, söz konusu açıklamayı Hong Kong Yasama Meclisi ve Çin Halk Kongresi milletvekilleriyle yaptığı toplantıda yaptı.

Lam ayrıca, protestolarla açığa çıkan sosyal huzursuzluğun sebeplerinin araştırılması ve olası çözüm önerilerinin ortaya konulması amacıyla bir soruşturma komitesinin kurulacağını bildirerek haziran ayından bu yana sokaklara dökülen protestocuların taleplerini yerine getirebileceği sinyalini vermişti.

Egemenliği İngiltere'den Çin'e devredilen Hong Kong'un siyasi yapısı

İngiltere ile Çin arasında 1984 yılında Londra’da imzalanan ‘Ortak Deklarasyon’la, Ada’nın Çin'e devri 1 Temmuz 1997 tarihinde gerçekleşirken, Hon Kong ‘Özel Yönetim Bölgesi’ ilân edildi.

Çin tarafının görüşmelerde gündeme getirdiği ‘tek devlet iki sistem’ kavramı da böylece uluslararası siyaset literatüründe yerini aldı.

İlk etapta, ‘sömürge’ kelimesinin içerdiği olumsuzluk dikkate alındığında Hong Kongluların bu devir işleminden hoşnut olması beklenebilirdi. Ancak aradan geçen yirmi yıllık süre zarfında Hong Kong toplumunda tam aksi istikamette bir psikolojik ve toplumsal tepkinin gündeme geldiğinden, giderek artan bir gelecek endişesi ve hatta korku halinden bahsetmenin mümkün olduğu konuşuluyor.

Çin'in hâkimiyeti altına giren Hong Kongluların sivil özgürlükleri sayesinde Çinlilerden farklı hayatlar sürebiliyor.

Yaklaşık 7 milyon insanın yaşadığı Hong Kong’da, Çin Halk Cumhuriyeti’nin aksine basın ve gösteri özgürlüğü uygulanıyor.

Dünyanın en pahalı kenti Hong Kong

Yönetim danışmanlığı firması Mercer, her yıl gerçekleştirdiği ‘Yaşam Maliyeti Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı.

 Hong Kong, dünyanın en büyük limanlarından biri ve Asya'nın en önemli ticari noktaları arasında.
Hong Kong, dünyanın en büyük limanlarından biri ve Asya'nın en önemli ticari noktaları arasında.

Yurtdışındaki çalışanlara ödenecek ücretler konusunda hükümetler ve çokuluslu şirketlere rehberlik eden ‘Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması’, 5 kıtada 209 şehirde gerçekleştirildi.

 7,3 milyonluk nüfusuyla küresel ekonominin işlediği ana merkezlerden olan, dünyanın beşinci büyük döviz pazarı sayılan, dünya deniz ticaretinde en işlek limana sahip olan Hong Kong, gözde ticaret noktalarından.
7,3 milyonluk nüfusuyla küresel ekonominin işlediği ana merkezlerden olan, dünyanın beşinci büyük döviz pazarı sayılan, dünya deniz ticaretinde en işlek limana sahip olan Hong Kong, gözde ticaret noktalarından.

Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200’den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2019 yılının en pahalı şehri Hong Kong oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >