Çin'in komşusu Kazakistan koronavirüsten nasıl fazla etkilenmedi?

Arşiv
Arşiv

Çin'in Vuhan şehrinden koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına almış ve ortaya ağır bilançolar çıkarmışken sınır komşu olan Kazakistan'da şu an toplam 265 vaka ve 1 ölüm gibi rakamlar mevcut. Peki 'Çin'e bu kadar yakınken koronavirüsten nasıl bu kadar az etkilendiler?' bu sorunun cevabını araştırdık.

Koronavirüsü ile ilk günden itibaren aktif şekilde savaşan bir ülke olan Kazakistan, Çin ile sınır komşusu olmasından ötürü virüs haberleri ilk çıkmaya başladığı günden itibaren kara sınırlarını kapattı. Uçuşlar ise şubat ayının ilk gününde durduruldu.

Astana'da bulunan ekşi sözlük yazarı Kazakistan'ın koronavirüsle mücadelesini anlattı.

Risk bölgelerinden gelenler Ocak ayından beri karantinaya alınıyor

Risk bölgelerinden gelen yolcular kim olduğuna bakılmaksızın Ocak ayının ortasından beridir hastanelerde karantinaya alınıyor. 28 Ocak gününe kadar şüpheli 35 kişi karantinaya alınmıştı. Ertesi gün 27 kişi daha şüphe yüzünden haftalar önce belirlenmiş ve boşaltılmış olan karantina hastanesine yerleştirildi.

27 Ocak'a kadar 20 bin kişiye test yapıldı

Ocak ayı sonunda devlete bağlı kurumların üstlendiği fuar, konferans gibi bilumum kalabalık toplantılar iptal edildi. Ülkede düzenlenecek uluslararası festivaller iptal edildi. Devlet çalışanlarının yurt dışına mazeretsiz çıkması yasaklandı. Ocak ayında tıbbi personel için gerekli maske, eldiven, koruma kıyafetleri vs. fazlasıyla tedarik edildi. 27 Ocak'a kadar toplamda 20 bin kişiye test uygulandığı bilgisini Başbakan Yardımcısı vermişti.

Benzer semptomlar olan hastalıkların testi

Kendi test kitlerinin sağlamasını yapmak için yurt dışından özel test kitleri satın aldılar. Buna mukabil virüs şüphesi olan kişilere Tayvan usulü benzer belirtileri olan hastalıkların testleri yapılarak net veri elde edinilmeye başlandı. Yani kişiye koronavirüs testi dışında hem normal grip, hem domuz gribi gibi diğer benzer semptomlara sahip hastalıkların testleri yapılarak sağlaması yapılıyor.

Vakalarla ilgili tüm bilgiler detaylı paylaşılıyor

Sağlık Bakanı, il ilçe sağlık müdürlüklerinin yöneticileri durumu haber kanallarından ilk günden beri paylaşıyorlar. Kimin hangi hastaneye yerleştirildiği, hastanın nereden nasıl geldiği bilgileri ilk günden beri paylaşılıyor. Bugün de hangi şehirde kaç vaka var, bunlar neredeler, durumları nedir hepsinin bilgisi isim-soyisim hariç açık ve net şekilde paylaşılıyor.

Kamu sağlığını tehdit edene 2 yıl hapis cezası

6 Ocak'tan beridir kontroller yapılıyor. Şüpheli gruplar kendi rızaları olsun olmasın karantinaya alınıyorlar. Testleri pozitif çıkan kişilerin son iki hafta süresince nerelerde oldukları, kimlerle temasta bulundukları deyimi yerindeyse didik didik edilerek bulunuyor ve karantina altına alınıyorlar. Örneğin dün Almatı'da bu bilgiyi paylaşmak istemeyen bir kadına kamu davası açıldı. Tedavisinden sonra kamu sağlığını tehdit suçundan iki yıla varan hapis cezası ile yargılanacak.

İlk günden beri önlem alınmasına rağmen vaka sayısı 109

İlk vaka 13 Mart günü Almanya'ya özel uçakla gidip gelmiş olan bir kişide saptandı. Çin'den korkarken virüs Almanya üzerinden geldi. İkinci vaka Moskova aktarmalı Milan yolcusu çıktı. Kazakistan, Türkiye'nin 4-5 katı büyüklükte toprağa sahip olmasına rağmen nüfusu 1/5'i kadar. İlk günden beri sınırlarını kapatıp uğraşmasına, iki milyondan büyük nüfuslu şehiri olmamasına, kuzey bölgelerdeki şehirlere erişimin iklim koşullarından ötürü zorlaşmasına rağmen resmi vaka sayısı 26 Mart itibarıyla 109.

OHAL ve sokağa çıkama yasağı ilan edildi

Mart başında devlet uyarısıyla iki hafta aşırı tedbir dönemi başlatmıştı. 15 Mart itibarıyla bir aylık olağan üstü hal ilan edildi. Almati ve Astana şehirlerinin giriş çıkışları kapatıldı. 28 mart itibarıyla ise sokağa çıkma yasağı geldi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >