COVID-19 tedavisinde 35 liralık cihaz hayat kurtaracak

Oksimetre
Oksimetre

COVID-19 hastalarda oksijen seviyesini tehlikeli seviyelere düşürüyor. Sağlık görevlileri ise bu durumun nedenini henüz çözebilmiş değil. Bu durumdaki vakalar, hastaneye kaldırıldıklarında etkili müdahale için geç kalınmış olabiliyor.Uzmanlar şimdi nabız oksimetresi ile bu sorunun halledilip halledilmeyeceğini araştırıyor.

Koronavirüsün ile ilgili gizemlerden biri, ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Sağlık görevlileri, kandaki oksijen seviyesinin hastalar fark etmeden nasıl tehlikeli seviyeye düşebildiğini çözebilmiş değil. Bu duruma 'sessiz oksijen yetmezliği' deniliyor.

Ancak nabız oksimetresi adı verilen ve İngiltere'de satış fiyatı yaklaşık 20 sterlin (Türkiye'de ise 35 ila 150 TL arasında değişiyor) olan bir oksijen ölçüm aleti, hayat kurtaran bir çözüm olabilir.

İngiltere'de Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), yüksek risk grubundaki COVID-19 hastaları için bu teknolojiden faydalanmaya başladı.

Oksijen seviyesi nasıl olmalı?

Sağlıklı bir insanın kandaki oksijen seviyesi yüzde 95 ile yüzde 100 aralığında.

Hampshire Hastanesi'nden Doktor Matt Inada-Kim, "Bazı hastaları 70'li değerlerde hastaneye yatırdık" diyerek konunun önemine dikkat çekiyor.

BBC'ye konuşan Inada-Kim, "Bu son derece korkutucu bir çerçeve çizdi ve biz, nasıl hareket etmemiz gerektiği konusunda yeniden düşünmeye itti" dedi.

Inada-Kim, "Evde COVID-19 Oksimetre takibi" adı verilen ulusal çaptaki projenin yöneticisi olarak belirlendi.

Nabız oksimetresi nasıl çalışıyor?

Alet orta parmağınıza yerleştiriliyor ve vücuttaki oksijeni ölçümlemeye başlıyor.

İngiltere'de 65 yaş üstü hastalara, başka sağlık sorunu olduğu için tehlike grubunda sayılan daha genç kişilere dağıtılmaya başladı.

Dağıtılan kişilerden, günde üç kez kandaki oksijen oranını ölçümlemeleri isteniyor.

Eğer değerleri % 93 veya %94'ün altına düşerse aile hekimlerini aramaları, %92'nin altına düşerse acil servise gitmeleri ya da ambulans çağırmaları isteniyor.

Bu proje özelinde yürütülen çalışmayan göre, seviyenin %95'in altına inmesi dahi ölüm riskini artırabiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >