Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Kafe ve restoranlar için destek ödemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulunurken
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulunurken

Grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, devam etmekte olan reform çalışmaları için "Yakında yeni reform paketlerini Meclis'e sunmaya başlayacağız. Çok köklü ve önemli düzenlemeler içerdiği görülecektir" ifadelerini kullandı. Erdoğan, koronavirüs önlemleri kapsamında kapalı olan restoran ve kafeler için destek ödemesi yapılacağını da duyurdu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup toplantısında konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"AK Parti'nin girdiği her seçimden güçlü çıkmasının sırrı milletle kurduğu bağdır. Türkiye'nin son 18 yılda nereden nereye geldiğini akıl ve vicdan sahibi herkes biliyor. Ama eski Türkiye'de yaşamamış, sıkıntıları çekmemiş, baskılara maruz kalmamış gençlerimize bu kazanımların önemini anlatmakta zorlanıyoruz. Ülkemizin demokrasi ve ekonomide çağ atladığını yaşayarak şahitlik etmeyenlere tüm bunları mukayeseli olarak anlatmamız şarttır.

Türkiye'nin önünde yapılacak çok şey var. Yürütmede bizim yapmamız gereken çok şey var, yasamada sizin yapacağınız çok şey var. Meclis gündeminde önceden kalan yasama çalışmalarını sizler zaten iyi biliyorsunuz.

Reform çalışmaları

Yakında, hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğumuz yeni reform paketlerini Meclisimizin takdirine sunmaya başlayacağız. Milletimizle paylaştığımızda, bu reform tekliflerinin ülkemizi 2023'e ve daha sonrasına taşıyacak çok köklü ve önemli düzenlemeler içerdiği görülecektir.

AK Parti Grubu, Cumhur İttifakı'ndaki ortağımız MHP ile birlikte Meclis'in lokomotifidir, dinamosudur. Biz çok çalışırsak, Meclis de çok üretir. Biz işleri rölantiye alırsak, Meclis çok daha az verimle faaliyet yürütür.

Kapalı restoran ve kafelere destek

Lokanta restoran ve kafe gibi sektörlerde alınan tedbirler nedeniyle faaliyetleri kısıtlanan ve 2019 cirosu 3 milyon lira ve altı olan gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmelere destek ödemesi yapacağız. 2 bin liradan az 40 bin liradan fazla olmamak kaydıyla destek ödemesi yapacağız"

Destek ödemesinin detayları belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs kısıtlamaları altında faaliyet yürüten restoran ve kafelere destek ödemesi yapılacağını duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da Twitter hesabından bir açıklama yaparak detayları paylaştı.

Destek ödemesi, 2019 cirosu 3 milyon liranın altında olan işletmeleri kapsıyor. 2020 yılında cirosu yüzde 50 ve üzerinde azalan işletmelere hibe ödemesi yapılacak.

Tutar azalan cironun yüzde 3'üne göre hesaplanacak. Ödeme 2 bin liradan az, 40 bin liradan fazla olamayacak.

  • Kafe ve restoranlar ne zaman açılacak?
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan bu soruya "Restoran işletmecilerine ilişkin kısıtlamalarla ilgili konuyu Kabine toplantımızda yeniden ele alacağız. Her ne kadar işi sıkı tutacağız deseler de maalesef sıkı tutulmuyor. Şu anda başarılı bir süreç var. Bu süreci tekrar tersine çevirmek, böyle bir şeyin altına girmek, risk almak istemiyoruz. O nedenle veriler önümüze bir gelsin. Buna göre değerlendirmemizi yapıp uygun ise adımları atarız" sözleriyle yanıt vermişti.
  • Kafe ve restoranlar ne zamandan beri kapalı?

  • İçişleri Bakanlığı'ndan 20 Kasım'da başlayan yeni tedbirlerle ilgili daha önce yayımlanan genelgede şu ifadeler kullanılmıştı;

    Restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme içme yerleri 10.00-20.00 saatlerinde sadece paket servis veya "gel-al" hizmeti verecek şekilde açık olabilecek.Restoran, lokanta veya online yemek sipariş firmalarınca saat 20.00'den sonra sadece telefonla ya da online sipariş üzerine paket servis hizmeti verilebilecek.

  • Sokağa çıkma yasağı ve diğer önlemlerin alındığı 1 Aralık tarihli koronavirüs genelgesinde de sokağa çıkma kısıtlamasında restoran ve lokanta gibi yerlerin çalışma saatlerine yönelik detaylı bilgiler paylaşıldı. Genelgede şunlar ifade edildi;Lokanta ve restoran tarzı iş yerleri, sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu cumartesi ve pazar günleri 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet sunmak üzere açık olabilecektir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >