Cumhurbaşkanı Erdoğan : Trump'ın ardından Putin ile görüşeceğim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kayaş Tren Garı'nda düzenlenen Başkentray Açılış Töreni'nde konuştu. Erdoğan: "Terör örgütleriyle yürüttüğümüz mücadele aslında bir bedel ödemedir. Fakat güney komşularımız Suriye ve Irak'ta yaşanan hadiseler sebebiyle üstlendiğimiz yükler, aldığımız riskler bir bedel ödemedir. Hamdolsun işte Fırat Kalkanı Harekatı'nı yaşadık, kısa sürede orayı hallettik. Şimdi buraya gelirken Afrin'i sordum ve Afrin'de son durum, 4123 teröristi etkisiz hale getirdik." dedi. ABD Başkanı Trump'la görüştüğünü dile getiren Erdoğan: "Dün Trump ile görüştüm. Bugün Putin ile görüşeceğim. Bu kimyasal katliamı nasıl durdururuz onu konuşacağım. Suriye toprakları herkes için güvenli hale gelene kadar oradaki varlığımızı ve faaliyetlerimizi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayaş Tren Garı'nda düzenlenen Başkentray Açılış Töreni'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Ankara'da metro konforunda hizmet verecek Başkentray'ın ülkemize, şehrimize hayırlı olmasını Allah'tan diliyorum. Bu projenin hayata geçirilmesinde emeği olan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Kayaş ile Sincan arasında çalışacak Başkentray'ı kullanacak arkadaşlarıma hayırlı olsun diyorum. Üçüncü banliyo hattımızı hayata geçirdik. Ankara'nın pek çok altyapısıyla birlikte şehrin iki ucu bu hatla birleşiyordu. Biz modern ulaşım ihtiyaçları doğrultusunda yepyeni bir ulaşım ağı kurduk. Ankara'ya iftiharla anılacak bir banliyö hat kazandırdık. Kayaş'tan Sincan'a 49 dakikada gidilmesini sağlayacak, Eryaman, Gar mesafesini de kısaltıyor. İlk başta 15 dakikada bir olacak trenin süresi, zamanla 5 dakikaya kadar indirilebilecek. Bu muhteşem katılım bu projenin önemini ortaya koyuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayaş Tren Garı'nda düzenlenen Başkentray Açılış Töreni'ne katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayaş Tren Garı'nda düzenlenen Başkentray Açılış Töreni'ne katıldı.

"Üçüncü projemizi de hayata geçirmiş olduk"

Böylece İstanbul'daki Marmaray, İzmir'deki Egeray'ın ardından şehiriçi banliyö hizmeti olan üçüncü projemizi de hayata geçirmiş olduk. Tabi Kayaş-Sincan banliyö hattı oldukça eski bir hat. Ankara'nın diğer pek çok altyapısıyla birlikte ulaşım hizmetlerinin de çok sınırlı imkanlarla yürütüldüğü dönemlerde şehrin en uç iki noktası bu hatla birleşiyordu. Biz, artık tamamı şehiriçinde kalan bu altyapı üzerinde, modern ulaşım ihtiyaçlarına uygun şekilde yepyeni bire ulaşım hattı kurduk.

Eryaman-Gar mesafesi kısalıyor

Toplam 156 kilometrelik yeni demiryolu döşeyerek istasyonları her türlü ihtiyaca cevap verecek hale getirerek, alt-üst geçitlerle güzergah güvenliğini sağlayarak diğer ulaşım ağlarıyla entegrasyonunu temin ederek Ankara'ya gerçekten iftiharla anlatılacak bir banliyö hattı kazandırdık. Ankara'nın bir ucundan diğerini ifade eden Kayaş'tan Sincan'a 49 dakikada gidilebilmesini sağlayacak Başkentray altyapısı aynı zamanda YHT'nin Eryaman-Gar mesafesini de kısaltıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayaş Tren Garı'nda düzenlenen Başkentray Açılış Töreni'ne katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayaş Tren Garı'nda düzenlenen Başkentray Açılış Töreni'ne katıldı.

Başkentlik sıfatına yakışan Ankara

Değerli kardeşlerim, geçtiğimiz 15 yılda ülkemizin her köşesi gibi Ankara'ya da şehircilik bakımından adeta çağ atlattık. Çevresi gecekondularla kuşatılmış, havası kirden, dereleri kokudan, sokakları pislikten geçilmeyen bir şehirden başkentlik sıfatına yakışan görüntüye kavuşan bir Ankara'ya geliyoruz. Şimdi biliyorsunuz kentsel dönüşüm diyoruz. Yerinden dönüşüm diyoruz. İnşallah bu görünen bütün yerlerde, yerinden dönüşümü gerçekleştireceğiz ve her taraf pırıl pırıl olacak. Benim kardeşim, vatandaşım da modern bir hayatı buralarda yaşayacak.

  • Gençler, odun kömürle tek odası ısınan evlerde soğuktan titreyerek kışı geçirmenin ne anlama geldiğini, Tüp kuyruklarında gecelemenin nasıl bir şey olduğunu anlayamazlar. Büyüklerinizden bunları dinleyin. Doğalgazla ısınan, musluktan 24 saat kesintisiz su akan, çakmağı çakınca yanan ocağı bulunan bir evde yaşayana bunları anlatmak elbette mümkün değildir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Bugünkü gençlerimiz metrosuyla, yaygın otobüs ve minibüs hatlarıyla, Başkentray'ıyla, bugün artık neredeyse her ayın kapısında bulunan otomobilleriyle ulaşım imkanı olan bir şehirde yaşıyorlar. Nereden, nereye...

4123 teröristi etkisiz hale getirildi

Kardeşlerim, bin yıldır insanlığın kadim tarihi boyunca hep cazibe merkezi olmuş bir coğrafyada yaşıyoruz. Ama bu topraklarda yaşamanın bir bedeli var. Türk milleti olarak bin yıldır bu bedeli ödedik, bugün de ödüyoruz. Terör örgütleriyle yürüttüğümüz mücadele aslında bir bedel ödemedir. Fakat güney komşularımız Suriye ve Irak'ta yaşanan hadiseler sebebiyle üstlendiğimiz yükler, aldığımız riskler bir bedel ödemedir. Hamdolsun işte Fırat Kalkanı Harekatı'nı yaşadık, kısa sürede orayı hallettik. Şimdi buraya gelirken Afrin'i sordum ve Afrin'de son durum, 4123 teröristi etkisiz hale getirdik.

  • Değerli kardeşlerim, Kuzey Irak'ta 337 teröristi Zaho'da, Hakurk'ta etkisiz hale getirdik. Yurt içinde Cudi'de, Gabar'da, Tendürek'te, Besler Deresi'nde 337 teröristi etkisiz hale getirdik. Bu devam ediyor, devam edecek. Durmak yok, yola devam.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

"Bilek güreşinden rahatsızız"

Suriye'deki güçlerin bilek güreşi savaşına çevirmesinden son derece rahatsızız. Dün Trump ile görüştüm. Bugün Putin ile görüşeceğim. Bu kimyasal katliamı nasıl durdururuz onu konuşacağım. Suriye toprakları herkes için güvenli hale gelene kadar oradaki varlığımızı ve faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Açık konuşmak gerekirse, Suriye'de DEAŞ'la tek samimi ve netice alıcı mücadeleyi Türkiye yürütmüştür.

-İnşallah İdlib, Tel Rıfat, Münbiç, Ayn El Arap, Tel Abyad, Rasulayn, Kamışlı taraflarını da güvenli hale getirecek ve tüm Suriyelilerin evlerine, yuvalarına kavuşmalarını sağlayacağız.

Başbakan Binali Yıldırım, Kayaş Tren Garı'nda düzenlenen Başkentray Açılış Töreni'nde konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

AK Parti hükümetleri her zaman baş şehrimiz Ankara'ya hakettiği desteği, hizmeti verdi. Yeni yollar, yeni geçitler, parklar, yaşam alanlarıyla Ankara'yı adeta güzelleştiriyoruz.

Türkiye'nin en büyük projesi Hacıbayram projesini başlattık. Dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projelerini Mamak'ta başlattık. Şimdi de Kuzey Ankara, Ulus başta olmak üzere birçok yerde dönüşüme başladık.

Başkent Ankara'yı 81 ilimizdeki bütün vatandaşlarımıza yaklaştırdık, yakınlaştırdık. Bugün az sonra açacağınız Başkentray, 1 milyar 227 milyon liraya mal oldu. Helali hoş olsun.

Bu açılışını yaptığımız Başkentray yarım milyondan fazla Ankaralıya hizmet verecek. Bir adet gar, 23 adet istasyon, 12 adet karayolu alt-üst geçidi, 10 adet yaya alt-üst geçidi, 1 adet tünel, 70 tane de menfez bulunuyor. Buradan gara kadar, Sincan'a kadar gittiğinizde hiç demir yolunun üzerinden geçmiyorsunuz. Ya üstünden geçitle, ya da altından geçitle geçiyorsunuz. İnsan hayatına, insan canına verdiğimiz önemin en güzel göstergesi... Kazalar oluyor, insanlarımız hayatını kaybediyor. Onun için dedik ki; bu hattı yaparken, bu projeyi yaparken hiçbir fedakarlıktan kaçınmayalım, tek bir vatandaşımızın bile burnu kanamasın, rahat, konforlu, güven içinde seyahatini tamamlasın. Her şey Ankara için, her şey sizin için, her şey Türkiye için.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >