Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mültecileri görüşmek için liderler İstanbul'a geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İdlib ve mülteci krizi ile ilgili yoğun diplomasi trafiği devam ediyor. Brüksel dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelecek salı günü sığınmacı konusunu görüşmek üzere Merkel ve Macron ile İstanbul'da bir araya geleceklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı, gündemi değerlendirdi.

"NATO toplantısından olumlu bir netice çıkmasını bekliyoruz"

Hem NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg hem de AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu güvenlik tehditlerini ele aldıklarını söyleyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"NATO ve AB ilişkilerimizi nasıl güçlendirebiliriz diye müzakerelerde bulunduk. Burada hem NATO’nun hem de AB’nin üzerine düşen görevlerin olduğunu muhataplarımıza ilettik. 28 Şubat’ta NATO Konseyi’ni acil toplantıya çağırdık ve taleplerimizi resmi olarak ilettik. 11 Mart Çarşamba günü yapılacak NATO toplantısından olumlu bir netice çıkmasını bekliyoruz."

"Mülteci fonunun hızla aktarılmasını istedik"

  • AB Başkanlarıyla yaptıkları görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerini geniş bir perspektiften ele almaları gerektiğini söylediğini ifade eden Erdoğan, "Bu bağlamda 18 Mart Türkiye-AB Mutabakatının gözden geçirilerek güncellenmesi, gümrük birliğinin güncellenmesi, Schengen konusunun halledilmesi, müzakerelerin canlandırılması ve yeni fasılların açılması mülteciler için vadedilen 3 artı 3 toplam 6 milyar euro fonun hızla aktarılması ve ilave fon temini konuları üzerinde durduk." dedi.

"AB tarafının hızlı hareket etmesi gerekiyor"

AB Başkanlarının, 18 Mart Mutabakatı çerçevesinde Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve AB'nin yavaş hareket ettiğini kabul ettiğini ifade eden Erdoğan, bu süreci hızlandırmak için ortak çalışma yapılacağını, yol haritası çıkarılacağını söyledi.

İstanbul'da liderler zirvesi

İstanbul'da liderler zirvesi yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gerek Sayın Merkel gerekse Sayın Macron İstanbul’a gelecekti. Hatta Boris Johnson’ın da gelme durumu söz konusu. Tabi şu anda gerçekleşmedi. Çünkü pazar günü Fransa’da yerel seçimler olması hasebiyle önümüzdeki hafta salı günü bu buluşmayı gerçekleştireceğiz ve salı günü İstanbul’da bir araya geleceğiz. Eğer Boris Johnson da gelebilirse bu zirveyi dörtlü, gelmezse üçlü olarak yapacağız. Bu ifade ettiğiniz konuyu orada da Şansölye Merkel ile görüşme şansımız olacak" diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >